Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verhoogde concentratie legionella in Friese zwembaden

Datum nieuwsfeit: 05-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Friesland

Persberichten

Verhoogde concentratie legionella in 6 Friese zwemgelegenheden en sauna's

De provincie Fryslân heeft in augustus onderzoek laten verrichten naar de concentraties legionella bij alle zweminrichtingen en saunas in Friesland waar een whirlpool aanwezig is. In totaal zijn 57 inrichtingen onderzocht.
Uit de onderzoeksresultaten is vandaag bekend geworden dat bij 6 Friese zwemgelegenheden en saunas sprake is van een overschrijding van de norm voor legionella. De verhoogde concentraties zijn met name waargenomen in de douches. Bij één zweminrichting is sprake van een verhoogde concentratie legionella in de whirlpool. Bij de GGD zijn geen meldingen binnengekomen van mogelijke besmettingen van personen.

De normoverschrijdingen zijn bij de volgende zweminrichtingen en saunas geconstateerd:
Zwembad Bloemketerp te Franeker (douche)
Zwembad De Stiennen Flier te Joure (whirlpool)
Zwembad Sauna De Griend te Heerenveen (douche)
Sauna Woudfennen te Scharsterbrug (douche)
Sauna Sneek te Sneek (douche)
Zwembad Hotel Skylge te Terschelling (douche)

De provincie heeft als bevoegd gezag onmiddellijk de betreffende zwemgelegenheden en saunas geïnformeerd en dringend verzocht het gedeelte van de inrichting waar de infectie is geconstateerd, te sluiten voor het publiek. Alle inrichtinghouders hebben direct hun medewerking toegezegd. De besmette bronnen zullen worden afgesloten tot er na het nemen van maatregelen en na herbemonstering is gebleken dat er geen sprake meer is van overschrijding van de norm. Uit een uit te voeren externe risico-analyse en technisch onderzoek moet blijken welke maatregelen de inrichtinghouder dient te nemen om het risico op een nieuwe normoverschrijding tot een minimum te beperken.

De provincie heeft net als vorig jaar besloten zelf een onderzoek in te stellen naar legionella bij de zweminrichtingen en saunas waar zij de kans hierop het meest aanwezig acht (baden met een whirlpool). De provincie is hiertoe bevoegd als toezichthouder in het kader van de Wet hygiëne en veiligheid zwemgelegenheden. Op dit moment is een Wet in voorbereiding die houders van zweminrichtingen en saunas verplicht zelf periodiek onderzoek te laten verrichten naar de aanwezigheid van legionella.

Nummer: 161
Datum: 5 september 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie