Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CVP-visie op Vlaamse fiscale hervorming

Datum nieuwsfeit: 05-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN DE CVP
(5 september 2000)

Voorrang voor gezinnen
De CVP-visie op de fiscale hervorming

De belastinghervorming moet uiteraard leiden tot minder belastingen. Een goede hervorming moet evenwel meer inhouden. Ze moet ook gezins-, arbeids- en kindvriendelijk zijn. Ze moet beantwoorden aan de doeleinden inzake begrotingsbeleid, zoals vastgelegd door de Hoge Raad voor Financien. Ten slotte moet ze ook het belastingstelsel vereenvoudigen, zowel voor de belastingplichtigen, de ondernemingen als de administratie.

De CVP verheugt zich erover, dat minister Reynders de christen-democratische voorstellen om de fiscale discriminaties van gehuwden ten opzichte van ongehuwd samenwonenden weg te werken, grotendeels overneemt. De CVP is ook blij dat de vruchten van de sanering van de overheidsfinancien, waaraan zij hard heeft gewerkt, terug kunnen gaan naar de bevolking die jarenlang heeft ingeleverd. Toch zijn wij globaal niet onder de indruk van de voorstellen van Reynders. Ze houden wel een belastingverlaging in, maar geen hervorming.

Het CVP-plan voor de belastinghervorming, waaraan onze parlementsleden en specialisten al van eind '99 werken, maakt wel duidelijke keuzes. Naast de gelijke behandeling van gehuwden en samenwonenden, zijn dit onze prioriteiten:

1. Kindvriendelijk: hogere kinderbijslagen voor alle kinderen, in plaats van de huidige ondoorzichtige belastingvermindering. Niemand gaat erop achteruit; in het totaal krijgen de gezinnen met kinderen 16 miljard meer. De kinderbijslag wordt gelijk voor alle kinderen, ongeacht het beroepsstatuut van de ouders.

2. Een milder belastingstelsel voor alleenstaanden. Wie er alleen voor staat, heeft een geringere draagkracht dan wie de woonkosten deelt met iemand anders die ook een inkomen heeft. De CVP voorziet voor de echte alleenstaanden 12.000 frank belastingvermindering.
3. Arbeidsvriendelijk: wie werkt, moet netto meer over houden. De CVP wil de forfaitaire aftrek voor beroepskosten verhogen.
4. Minder files, een properder leefomgeving en goedkoper wonen. De CVP wil
- de registratierechten voor de gezinswoning afschaffen;
- de kosten van woon-werkverkeer met het openbaar vervoer volledig fiscaal aftrekbaar maken bovenop het kostenforfait.

De volledige teksten van deze voorstellen vindt u op onze website: www.cvp.be/fiscaliteit

Stefaan De Clerck
Voorzitter van de CVP

Luk Vanmaercke
Woordvoerder
Wetstraat 89, 1040 Brussel
tel 02/238.38.75
(lvanmaercke@cvp.be)
www.cvp.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie