Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aantal kerken zegt aansluiting kerktelefoon op

Datum nieuwsfeit: 05-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ANBO

Persberichten

Utrecht, 05-09-2000

Aantal kerken zegt aansluiting kerktelefoon op

De Landelijke Organisatie Kerktelefoon (LOK) de gezamenlijke kerken en de ouderenbonden ANBO, PCOB, Unie KBO en, maken zich ongerust over het uitblijven van een overgangstermijn voor de invoering van de verhoging kerktelefoontarieven. Staatssecretaris De Vries van het ministerie van Verkeer & Waterstaat had de OPTA op 30 mei 2000. dringend verzocht hierover nog voor de zomervakantie uitsluitsel te geven aan de Tweede Kamer. Tot op heden is door de OPTA nog geen uitspraak gedaan, terwijl KPN de tarieven per 1 mei 2000 al heeft verhoogd van hfl. 7,- tot hfl. 36,- per aansluiting, per maand.

Inmiddels is een aantal kerken, die de rekening betalen voor zeer vele, vaak armlastige luisteraars van de kerktelefoon, in financiële moeilijkheden gekomen. Deze kerken hebben hun abonnement op de kerktelefoon noodgedwongen opgezegd. De verwachting is dat daar na de zomervakantie nog meer kerken bij zullen komen. De ouderenbonden en de gezamenlijke kerken vinden dat in een tijd waarin getracht wordt ouderen in hun eigen omgeving zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen een zeer ongewenste ontwikkeling. Ouderen komen noodgedwongen in een levensbeschouwelijk isolement terecht omdat de rechtstreekse verbondenheid met de kerkdiensten hierdoor vervalt.

De ouderenbonden, LOK en kerken doen daarom een dringend beroep op de Tweede Kamer met de vraag of de overheid niet zelf de verantwoordelijkheid wil oppakken om een overgangstermijn financieel mogelijk te maken. Dat kan door de KPN gedurende vijf jaar te compenseren boven de hfl. 10,- per aansluiting, per maand. Dit is op dezelfde wijze als waarop het ministerie van Verkeer & Waterstaat het stad- en streekvervoer compenseert voor kortingen op de Pas 65.

De betrokken partijen gaan ervan uit dat er in die vijf jaar de operationele, financiële en juridische maatregelen zijn getroffen die het mogelijk maken de momenteel beschikbare technieken, zoals kabel TV en Internet, te gebruiken voor het vervangen van de kerktelefoon. Staatssecretaris De Vries heeft toegezegd het onderzoek dat hiervoor nodig is financieel te steunen. Dit onderzoek is inmiddels van start gegaan en vervolg projectvoorstellen liggen momenteel ter fiattering bij het ministerie. Het ligt in de lijn van de verwachting dat het ministerie dan ook een overgangstermijn financiert.

Op dit moment adviseren LOK en ouderenbonden de kerken om zolang het financieel haalbaar is de kerktelefoon te betalen uit beschikbare diaconale gelden, maar als tekorten ontstaan de kerktelefoon op te zeggen en weer over te gaan op ouderwetse middelen, zoals bandrecorder of videorecorder.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie