Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Het beleid inzake unieke regionale talen

Datum nieuwsfeit: 05-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Het beleid inzake unieke regionale talen
Datum dinsdag 05-09-2000
Tijd 12:00 uur

Promovendus P. Hemminga

Promotor prof. dr. D. Gorter

Het onderzoek richt zich op de verschillen en overeenkomsten tussen het beleid van de centrale overheid en dat van Europese instituties wat betreft regionale talen. De promovendus behandelt met name het Fries in Nederland en het Noordfries en Sorbisch in Duitsland. Hij ontwikkelde een onderzoeksmodel waarmee vervolgens vijf verschillende cases van taalbeleid zijn geanalyseerd, waaronder het totstandkomen van bestuursafspraken over de Friese taal en cultuur en de realisatie van de Friese publieke regionale televisie. Voor alle onderzochte gevallen geldt dat zonder initiatief van de direct betrokkenen (de betreffende taalgroep) geen taalbeleid totstandkomt. De promovendus maakt duidelijk dat de regionale overheid zich in alle gevallen hoe langer hoe meer heeft ontwikkeld tot eerste pleitbezorger van de regionale taal.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie