Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Armoedebestrijding: Gehandicaptenraad doet vijf voorstellen

Datum nieuwsfeit: 05-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gehandicaptenraad

Persbericht Gehandicaptenraad, 4 september 2000

Armoedebestrijding: Gehandicaptenraad doet vijf voorstellen

Op 5 september presenteert de Gehandicaptenraad in het Coalitieberaad Inkomensherverdeling te Den Haag vijf oplossingen voor de schrijnende armoede in Nederland. Het Coalitieberaad is het samenwerkingsverband van de anti-armoedebeweging. In de eerste plaats hoopt men dat de aanwezige politici de voorstellen zullen omzetten in beleid.

De uitgangspunten van waaruit de Gehandicaptenraad de voorstellen doet, zijn algemeen aanvaarde standpunten van alle partijen in het Coalitieberaad. Het gaat om: wegwerken van de achterstand in koopkracht, vooral van de sociale minima; gelijke verdeling van de welvaart, nu en in de toekomst en structurele maatregelen om hoge kosten die samenhangen met een handicap of ziekte, te compenseren.

De top vijf voor armoedebestrijding van de Gehandicaptenraad:
* 1. Structurele verhoging van lage inkomens, vooral door een verhoging van het sociaal minumum.

* 2. Beperking van vaste lasten. Het overheidsbeleid heeft de afgelopen jaren geleid tot een verhoging van allerlei vaste kostenposten, zoals van huurprijzen en invoering van eigen bijdragen voor gezondheidszorg. De Gehandicaptenraad bepleit daarom een maximering van vaste lasten voor mensen met lage inkomens.

* 3. Extra ziektekostenaftrek voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat de uitgaven voor ziektekosten de afgelopen tien jaar enorm zijn toegenomen. Tegelijkertijd zijn de mogelijkheden om deze kosten vergoed te krijgen, bijvoorbeeld van het ziekenfonds, via Wvg of aftrek buitengewone lasten, sterk verslechterd.
* 4. Vergoeding van zogenaamde verborgen ziektekosten. Bijvoorbeeld voor hogere verzekeringspremies, extra stookkosten of aangepaste (dus duurdere) huishoudelijke apparatuur. De Gehandicaptenraad pleit voor volledige vergoeding van deze kosten.
* 5. Invoering van een participatie-uitkering. Mensen met een handicap of chronische ziekte hebben veel minder mogelijkheden hebben om deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten. Niet alleen door een gebrek aan toegankelijkheid, maar zeker ook omdat zij er geen geld voor hebben. In enkele Europese landen bestaat al een tegemoetkoming voor maatschappelijke participatie. Bezien vanuit het oogpunt van volwaardig burgerschap is dit een belangrijk punt. Zeker ook omdat veel mensen met een handicap of chronische ziekte ongewild vaak veel vrije tijd hebben.

Adequate maatregelen zoals de Gehandicaptenraad voorstelt zullen niet alleen bijdragen aan een verbetering van de financiële positie van mensen met een handicap of chronische ziekte, maar ook leiden tot meer maatschappelijke participatie.Zie ook:

* Notitie: vijf voorstellen voor armoedebestrijding


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie