Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief aan Kok over de Millennium Summit

Datum nieuwsfeit: 06-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie

BRIEF OVER DE MILLENNIUM SUMMIT

Aan: Minister-President W. Kok

Utrecht, 28-08-2000

Excellentie,
Van 6-7 september vindt in de Verenigde Naties te New York de Millennium Top plaats.

Wij, NVMP (gezondheidszorg en vredesvraagstukken) en PENN (Project on European Nuclear Non-Proliferation), vernamen dat u aldaar ons land zult vertegenwoordigen.

Een element van de top is de 'Joint Millennium Summit Declaration' met daarin een gedeelte over 'Peace, Security and Disarmament'. Een onderdeel van deze verklaring dient ons inziens de eliminatie van kernwapens te zijn. Secretaris-generaal van de VN Kofi Annan verwijst in zijn rapport 'We the peoples' in paragraaf 248 en 253 naar de kernwapenproblematiek. Hij zegt: 'To help focus attention on the risks we confront and on the opportunities we have to reduce them, I propose that consideration be given to convening a major international conference that would help to identify ways of eliminating nuclear dangers.'

Wij verzoeken u tijdens uw spreekbeurt de nadruk te leggen op dit verzoek van Kofi Annan en het belang te onderstrepen van concrete stappen leidend tot de eliminatie van kernwapens.

Tijdens de herzieningsconferentie van het Non-Proliferatie Verdrag (april-mei 2000) was Nederland als een van de vijf NAVO-landen in positieve zin betrokken bij de totstandkoming van de door alle partijen ondersteunde belofte tot 'an unequivocal undertaking by the nuclear-weapon States to accomplish the total elimination of their nuclear arsenals leading to nuclear disarmament to which all States parties are committed under article VI'.

In de praktijk werd aan deze belofte echter nog geen invulling gegeven. Eerder het tegenovergestelde is het geval, de Verenigde Staten werken de mogelijkheden uit van een 'Nuclear Missile Defense' en voorzien met het 'Stockpile Stewardship programme' in het langdurig onderhouden van hun kernwapenvoorraden. Nog steeds staan duizenden kernwapens klaar om elk moment gelanceerd te worden.

Tevens heeft de ramp met de Russische onderzeeër Koersk aangetoond dat in Rusland de toestand van de nucleaire strijdkrachten dusdanig slecht is dat het plaatsvinden van nucleaire rampen slechts een kwestie van tijd lijkt. Deze omstandigheden maken het ons inziens noodzakelijk dat kernwapens als een van de grootste problemen van de 21-ste eeuw worden geïdentificeerd. De gezamenlijke verklaring van de Millennium Top zou dan ook heldere taal over concrete stappen naar de afschaffing van kernwapens dienen te bevatten. Wij vragen u om namens Nederland stelling te nemen voor deze concrete stappen.

Hoogachtend,

Drs. H.O. Spanjaard, voorzitter NVMP en vice-president International Physicians for the Prevention of Nuclear War-Europe

Drs. K. Koster, directeur PENN-Nederlandreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie