Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Grotestedenbeleid kan niet langer zonder ICT'

Datum nieuwsfeit: 06-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Van Boxtel: grotestedenbeleid kan niet langer zonder ICT Een persbericht bij het onderwerp Grotestedenbeleid 6 september 2000
In de toekomst zullen de grote steden informatie- en communicatietechnologie (ICT) nadrukkelijker moeten toepassen bij het aanpakken van grootstedelijke problemen. Bij de toekenning van GSB-gelden zal de aanwezigheid van ICT-gerelateerde projecten zwaar meewegen; zonder ICT geen GSB-geld. Veel gemeenten zijn terughoudend of houden zich afzijdig bij het inzetten van ICT binnen het grotestedenbeleid. In de toekomst echter zal ICT voor alle steden een verplicht nummer zijn.
Dit zei minister Van Boxtel vanmorgen op de internationale conferentie "New Technologies and the City; the Future of Europe" die de minister samen met wethouder Verkerk van de gemeente Den Haag heeft georganiseerd. Op de conferentie staat de vraag centraal hoe ICT kan worden ingezet bij de aanpak van grootstedelijke problemen.
De bewindsman, die binnen het kabinet verantwoordelijk is voor de overheidsinformatievoorziening, ziet een aantal doelen binnen de grote steden om ICT in te zetten. Zo kan ICT de dienstverlening van de gemeente vergroten en de betrokkenheid van burgers bij het lokale bestuur versterken. Maar ICT kan ook ingezet worden om de arbeidsmarktpositie van inwoners van (met name) achterstandwijken te verbeteren of de sociale cohesie binnen wijken te vergroten. Zelf heeft de minister eerder dit jaar het idee van de "digitale trapveldjes" gelanceerd. Digitale trapveldjes zijn gelegenheden (zoals buurt- en clubhuizen) in achterstandswijken waar op een toegankelijke wijze kennis gemaakt kan worden met computers en Internet. De projecten zijn bedoeld voor mensen die in het dagelijks leven niet in contact komen met ICT. Voor de realisatie van deze trapveldjes in de 30 grote steden, stelde de minister fl. 20 miljoen ter beschikking. Inmiddels heeft dit initiatief geleid tot een enorme spin off: de komende tijd zullen naar schatting driehonderd trapveldjes worden gerealiseerd. Deze publiek-private samenwerking genereert een maatschappelijke investering van ruim fl. 300 miljoen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie