Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geen straf voor zes actievoerende SP'ers

Datum nieuwsfeit: 06-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
RECHTER OORDEELT: SP WEL STOUT, GEEN STRAF

Arnhem, 6 september 2000

De Rechtbank in Arnhem heeft vandaag zes actievoerende SP'ers, onder wie de 20-jarige senator Driek van Vugt, wél schuldig bevonden aan een overtreding, maar géén straf opgelegd.
Op 13 juli 1999 was het zestal gearresteerd in het natuurgebied "Kandia" bij het Pannerdensch Kanaal. Zij inspecteerden er of de Nederlandse Spoorwegen bij het bouwrijp van terrein ten behoeve van de Betuwelijn, daadwerkelijk omzichtig met de natuur omging, zoals NS beloofd had. Ter plekke constateerden zij dat dat niet het geval was. De wijze waarop kamsalamanders in hun broedtijd uit hun poel werden overgebracht naar een ander gebied, leidde volgens de SP zeker tot de dood van een aantal van deze bedreigde dieren. De actievoerders werden door de politie gearresteerd en kregen een boete opgelegd, die zij echter niet betaalden.
In de rechtszaak die daardoor vandaag diende, betoogden de gedaagden - getooid met groene haardos als eerbetoon aan de overleden kamsalamanders - dat hun actie geen ander doel had dan de NS aan haar belofte te houden. SP-milieudetective Harry Voss, een van de gedaagden, verklaarde dat de verkeerde personen gedagvaard waren: "Eigenlijk hadden hier de verantwoordelijke bewindslieden moeten staan, zoals minister Netelenbos." De officier van Justitie toonde sympathie voor de actie, evenals de rechter, die sprak van 'nobele doeleinden'. "Ik denk dat ik als rechter wel kan zeggen dat er inderdaad grote belangen aan de kamsalamanders en de natuur kleven."
De rechtbank vonniste dat de SP'ers weliswaar schuldig waren aan een overtreding, echter zonder strafoplegging. De opgelegde bekeuringen hoeven niet betaald te worden. Wel stout dus, maar geen straf.

Voor meer informatie:
Harry Voss, tel. 06 22 93 29 37
Driek van Vugt, tel. 06 53 14 94 77

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie