Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NVB voorziet sterke groei in vraag naar dure huurwoningen

Datum nieuwsfeit: 06-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

Persbericht

Nieuwe vermogende huurdersgroepen eisen luxe, ruimte en comfort

NVB voorziet sterke groei in vraag naar dure huurwoningen

Datum: Voorburg, 6 september 2000

NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars voorspelt gunstige vooruitzichten in de huursector. Ten opzichte van 1999 overwegen drie keer zoveel huishoudens met een inkomen vanaf modaal (80.000 eenheden) een verhuizing naar een relatief duur huurhuis vanaf 1.200 gulden per maand. Dit is het gevolg van de explosieve stijging van de prijzen van koophuizen en het ontstaan van nieuwe, vermogende potentiële huurdersgroepen. Dit blijkt uit het rapport Huurders in Profiel, onderdeel van de NVB-studie Huurwoningen in Vizier. Het rapport geeft inzicht in de resultaten van een grootschalig woonwensenonderzoek onder potentiële huurders met een huishoudinkomen vanaf modaal. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Onderzoeksinstituut OTB van de Technische Universiteit Delft in opdracht van de NVB.

De vergrijzing van de maatschappij en de toenemende hang naar flexibiliteit zijn van invloed op de groeipotentie in de verhuur van dure huizen. Hierdoor zijn volgens de NVB drie kapitaalkrachtige doelgroepen ontstaan die de huursector zullen veranderen. De eerste groep wordt gevormd door mensen die flexibiliteit voorop stellen, zoals tweeverdieners die aan hun carrière bouwen en verschillende verhuizingen voor de boeg hebben. De tweede groep zijn de empty-nesters, mensen waarvan de kinderen niet meer thuis wonen en die niet meer vast willen zitten aan hun dure koopwoning. Zij willen de opbrengst van hun huis beleggen met het oog op later. De derde invloedrijke groep zijn de 65-plussers die hun eigen huis te gelde willen maken en met dat geld leuke dingen willen doen. Deze groepen zijn bereid te betalen voor luxe, ruimte en comfort. Verhuurders die maatwerk bieden en inspelen op deze wensen kunnen nu de vruchten plukken van de groeiende belangstelling voor de duurdere huurwoningen, aldus de NVB.

Prijsacceptatie

Opvallend in het onderzoek is dat de respondenten bereid zijn tien procent meer huur te betalen dan het jaar ervoor. Zij lijken zich nauwelijks druk te maken over de huurstijgingen. Hierdoor lijkt aan een jarenlange trend van matige prijsacceptatie een einde te zijn gekomen. Oorzaak is de gespannen koopwoningenmarkt waarin de prijzen explosief stijgen.

Groeisector
De afgelopen jaren heeft de Nederlandse huursector veel glans verloren. De spanning op de koopwoningenmarkt en veranderingen in de maatschappij zorgen er onder andere voor dat de dure huursector overgaat in een groeisector. Vorig jaar al speelden ruim 270.000 huishoudens met een bovenmodaal inkomen met de gedachte de komende jaren te verhuizen naar een huurhuis.
Dit betekent een groei van acht procent ten opzichte van het jaar daarvoor.Voor meer informatie, vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met:
NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars, drs. N. Rietdijk, telefoon 070-386 02 04


Voor meer informatie over dit persbericht:
Drs. N. Rietdijk
telefoon: (070) 386 02 04

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie