Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Richtlijn bloedverdunners tijdens zwangerschap deugt

Datum nieuwsfeit: 06-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Nederlandse richtlijn bloedverdunners tijdens zwangerschap deugt

Het gebruik van het antistollingsmiddel cumarine tijdens de zwangerschap staat in een kwade reuk vanwege de kans op onder meer skeletafwijkingen bij het ongeboren kind. In sommige landen wordt het middel tijdens de zwangerschap helemaal niet meer voorgeschreven. De promovendi drs. Dieneke van Driel en drs. Judit Wesseling vinden dat voorbarig. Uit hun gezamenlijke promotieonderzoek blijkt dat de lange termijn effecten op de groei en ontwikkeling van kinderen meevallen. Zolang men de richtlijn van de Nederlandse trombosediensten maar volgt.

Bij aanstaande moeders stolt het bloed sneller, zodat het bloedverlies tijdens de bevalling binnen de perken kan blijven. Maar dit 'dikkere bloed' kan in combinatie met andere factoren ook sneller trombose veroorzaken. Zwangeren met een verhoogd risico op thrombose krijgen daarom antistollingsmiddelen voorgeschreven. Welke bloedverdunner tijdens de zwangerschap de voorkeur verdient, is onderwerp van internationale discussie. Zo zou het middel heparine veiliger zijn voor het ongeboren kind, maar het heeft schadelijke bijwerkingen zoals botontkalking voor de moeder. De Nederlandse trombosediensten bevelen daarom in de eerste drie maanden van de zwangerschap heparine aan; pas na veertien weken mag cumarine gebruikt worden. Andere landen, waaronder de Verenigde Staten, zijn uit veiligheidsoverwegingen helemaal op de heparine overgestapt. Maar het is aangetoond dat moeders met een hartklepprothese met heparine beduidend meer risico lopen op trombose. Men komt nu in het buitenland dan ook terug op het gebruik van heparine bij deze vrouwen.

Uit het onderzoek van Wesseling en Van Driel blijkt dat cumarine een licht negatief effect heeft op de ontwikkeling van het centraal zenuwstelstel, óók als het pas later in de zwangerschap gebruikt wordt. Op schoolleeftijd kunnen deze kinderen lichte motorische afwijkingen vertonen. Ook op gedrag scoren ze minder optimaal: de kinderen zijn gemiddeld wat introverter en minder emotioneel stabiel. Tenslotte hebben blootgestelde kinderen iets vaker een laag IQ. Maar, zo stellen de promovendi, de gevonden afwijkingen zijn niet ernstig en komen maar bij weinig kinderen voor. Hier en daar valt er wel eens een kind uit de boot, maar dat is allemaal nog te beschouwen als een speling van normaal. Wesseling en Van Driel zien dan ook geen reden om van de huidige Nederlandse richtlijn af te wijken. Het is niet nodig om cumarine te vermijden gedurende het tweede en derde trimester van de zwangerschap, wanneer voor de moeder het gevaar van trombose dreigt.

Van Driel (Doorn, 1967) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Het promotieonderzoek is verricht bij de vakgroep kindergeneeskunde van de RUG en de Beatrix Kinderkliniek van het Academisch Ziekenhuis Groningen. De Nederlandse Hartstichting en het Praeventiefonds financierden het onderzoek. Van Driel werkt momenteel als arts-assistent bij de Beatrix Kinderkliniek, waar zij in oktober begint aan de opleiding tot kinderarts.

Wesseling (Utrecht, 1970) studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij werkt momenteel als arts-assistent in het Emma Kinderziekenhuis van het AMC te Amsterdam. In oktober start zij met de opleiding tot kinderarts in het medisch centrum te Alkmaar.

Datum en tijden

woensdag 6 september 2000, 15.00 uur (Van Driel) en 16.00 uur (Wesseling)

Promovendi

mw. D. van Driel, tel. (050)361 12 61, e-mail: (d.van.driel@bkk.azg.nl) (werk)

mw. J. Wesseling, tel. (020)566 91 11, fax (020)691 77 35, e-mail: (j.wesseling@amc.uva.nl) (werk)

Proefschrift

Growth and long-term development after in utero exposure to coumarins

Promotores

prof.dr. P.P.J. Sauer, prof.dr. B.C.L. Touwen

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie