Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Presentatie van bijzondere opgegraven Keltische munt

Datum nieuwsfeit: 07-09-2000
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 05/09/20002000-09-05

Embargo tot 07.09.00, 15.00 uur

Grootschalige opgravingen op toekomstige bedrijventerrein van Bavaria:
Bijzondere Keltische munt gevonden

Tijdens grootschalige opgravingen in Lieshout is een zeer bijzondere Keltische munt gevonden. De munt werd gevonden in een paalspoor bij het aanleggen van een van de proefsleuven. De munt, die dateert uit circa 50 voor Christus, is afkomstig uit het gebied van de Ambiani, een stam uit het gebied van de Somme bij Amiens, Frankrijk. Op donderdag 9 september zullen de munt en andere archeologische ontdekkingen in Lieshout worden gepresenteerd.

Enkele maanden geleden is het Archeologisch Instituut van de Vrije Universiteit (AIVU, Amsterdam) gestart met grootschalige opgravingen te Lieshout (Noord-Brabant), in een gebied waar bierbrouwerij Bavaria de komende jaren gaat uitbreiden. Onlangs is de laatste hand gelegd aan een inheems-Romeinse nederzetting waarvan de sporen van maar liefst twintig boerderijen zijn opgegraven. De boerderijen dateren uit het begin van onze jaartelling tot in de 3de eeuw na Christus.

De komende maanden zal het toekomstige bedrijventerrein, met een omvang van ruim dertig hectare, verder worden onderzocht. Uit proefonderzoek is al gebleken dat nog meer nederzettingen uit de Romeinse tijd kunnen worden verwacht. Ook uit andere perioden zoals de IJzertijd (800 v. Chr tot aan het begin van de jaartelling) en de Volle Middeleeuwen (1000 u 1300 na Chr.) zijn inmiddels sporen aangetroffen. De opgravingen worden voor een belangrijk deel bekostigd door de toekomstige gebruikers van het terrein: de gemeente Laarbeek en Bavaria N.V.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie