Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA wil duidelijkheid over geld regionale en lokale omroep

Datum nieuwsfeit: 07-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA wil duidelijkheid over geld regionale en lokale omroep (070900)

Den Haag, 7 september 2000

De CDA-fractie wil uitleg van de regering over de financiering van de regionale en lokale omroepen. Minister Zalm houdt de hand op de knip en daardoor lopen de omroepen opnieuw gevaar.

Door de fiscalisering van de omroepbijdrage is het niet langer mogelijk om speciaal voor de lokale en regionale omroepen geld te bestemmen. Er wordt geen onderscheid meer in bestemming gemaakt maar elke huishouden betaalt één bedrag via de belastingen. De Kamer wilde echter, tegen de zin van minister Zalm, de middelen voor lokale en regionale omroep garanderen.In juni is tegen de zin van minister Zalm van Financiën - door de Kamer besloten extra geld uit te trekken voor de regionale en de lokale omroepen.
Woordvoerder Joop Atsma: "De Olon, de organisatie van lokale omroepen, maakt zich grote zorgen over het voortbestaan van lokale radiostations omdat in plaats van de toegezegde 14 miljoen gulden slechts 10 miljoen gulden dreigt te worden overgemaakt. Een en ander blijkt uit het bedrag dat volgend jaar via het gemeentefonds voor de lokale omroepen wordt uitgetrokken. Ook zijn er geen afspraken gemaakt tussen rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat de omroepmiddelen ook daadwerkelijk worden gebruikt voor de lokale omroep. De Kamer heeft eerder bij de minister aangedrongen op het maken van afspraken dat het geld ook inderdaad naar de lokale omroepen gaat. Dit oormerken van het geld is bedoeld om te voorkomen dat het aan andere dan (publieke) omroep-doeleinden wordt besteed".

Ook voor de regionale omroepen dreigt financieel zwaar weer als de afspraken niet worden nagekomen. De Kamer heeft in juni afgedwongen dat er voor de regionale omroep ruim 14 miljoen gulden extra beschikbaar komt. Zalm wil volgens ROOS, de organisatie van regionale omroepen, dit bedrag slechts eenmalig overmaken. Atsma: Ontzettend flauw. Zalm kan niet tegen zn verlies. Natuurlijk gaat het om een structurele bijdrage. Ffspraak is afspraak en het kabinet moet de wens van de Kamer honoreren. Er wordt gesold met de belangen van de lokale en regionale omroepen. Het wordt tijd dat er eindelijk een punt gezet wordt achter deze discussie.Voor ons is het niet acceptabel als de bijdragen voor de lokale en regionale omroep opnieuw onder vuur worden genomen. Zalm moet luisteren naar wat de Kamer wil. De CDA-fractie heeft daarom vandaag het kabinet gevraagd voor de presentatie van de begroting 2001 duidelijkheid te verschaffen.

Woordvoerder: Joop Atsma, telefoon 070-3182563
Voor verdere informatie: Bieke Oskam, telefoon 070-3182509

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie