Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sleuf in Limburgse ondergrond voor geologisch onderzoek

Datum nieuwsfeit: 07-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 07/09/2000Nieuwe sleuf in Limburgse ondergrond ten behoeve van geologisch onderzoek

Onderzoekers van de Faculteit Aardwetenschappen van de Vrije Universiteit hebben in juni van dit jaar een sleuf van 80 meter lengte en 4 meter diepte laten graven door de Feldbissbreuk bij Born in Zuid Limburg. Uit nadere inspectie van de sleuf is gebleken dat de Feldbissbreuk vanaf het eind van de één na laatste IJstijd (180.000-130.000 jaar geleden) tot maximaal de laatste IJstijd (20.000 jaar geleden) een verplaatsing van maar liefst ongeveer 11 meter heeft gehad. De helling die dat veroorzaakt heeft, is nog altijd in het landschap te zien. Er zijn nog geen uitspraken te doen over in hoeveel stappen deze verplaatsing heeft plaatsgevonden.

Het onderzoek in Zuid Limburg vindt plaats in het kader van the Netherlands Environmental Earth System Dynamics Initiative (NEESDI), waarin, naast de Vrije Universiteit, betrokken zijn de Universiteit Utrecht en de Technische Universiteit Delft, het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen (NITG-TNO) en Rijkswaterstaat. Het onderzoek wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). NEESDI is een onderzoekprogramma gericht op de activiteit van breuken in de ondergrond van Nederland en de daarmee gepaard gaande verschijnselen, zoals aardbevingen of topografische elementen in het landschap. Zo willen de onderzoekers graag weten of aardbevingen zoals die zich in 1992 in Roermond hebben voorgedaan uitzonderlijk zijn of dat men rekening moeten blijven houden met bevingen van dit kaliber. Het is de bedoeling dat de geopende sleuf in de Feldbissbreuk antwoord op dit soort vragen geeft.

De sleuf is nog open tot 15 september en biedt een mooie aanleiding om een breed publiek kennis te laten maken met (de betekenis van) geologische verschijnselen. Tot die datum zullen er rond de sleuf onderzoekers aanwezig zijn om toelichting op het onderzoek te geven.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie