Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gebruik van oplosmiddelen aan banden gelegd

Datum nieuwsfeit: 07-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

www.minszw.nl

Gebruik van oplosmiddelen aan banden gelegd

Nr. 2000/152
7 september 2000

Gebruik van oplosmiddelen in grafische industrie en autoschadeherstelbedrijven aan banden gelegd

Werknemers in drukkerijen en autoschadeherstelbedrijven zijn per 1 oktober verplicht te werken met producten die zo min mogelijk vluchtige organische stoffen bevatten. Doel hiervan is de ziekte Organisch Psychosyndroom (OPS) te voorkomen. Dit is een ernstige, vaak onherstelbare aandoening aan het zenuwstelsel die wordt veroorzaakt door blootstelling aan vluchtige organische stoffen, zoals oplosmiddelen.

Dit blijkt uit een ministeriële regeling van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die in de Staatscourant is gepubliceerd. De regeling is tot stand gekomen na overleg met de betrokken branches. In de regeling is vastgelegd welke producten moeten worden vervangen door alternatieve, minder schadelijke producten. Op 1 januari 2000 werd al een soortgelijke regeling van kracht voor binnenschilders en tapijt- en parketleggers.

Nederland telt ongeveer 2800 drukkerijen (offset, zeefdruk, diepdruk en verpakkingsdruk) waar in totaal ruim 40.000 mensen werken. Geschat wordt dat dertig procent van de werknemers regelmatig in aanraking komt met vluchtige organische stoffen, vooral bij schoonmaakwerkzaamheden. Blootstelling aan vluchtige organische stoffen kan worden verminderd door zoveel mogelijk alternatieve producten te gebruiken die geen of minder van deze stoffen bevatten.Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van watergedragen- of UV-inkten en het toepassen van minder vluchtige reinigingsmiddelen. Daarnaast zijn technische maatregelen noodzakelijk zoals een goede afzuiging en ventilatie.
Ook andere bedrijfstakken waar dezelfde werkzaamheden worden verricht als in de grafische industrie, zoals in de blik- en kunststofindustrie, vallen onder de regeling.

Gebruik van oplosmiddelen . . .

De autoschadeherstelbranche telt zo'n 3500 bedrijven en ongeveer 12.000 werknemers. Blootstelling aan schadelijke vluchtige organische stoffen vindt plaats tijdens het herstellen van schade aan auto's of bij het overspuiten van auto's. De blootstelling kan substantieel verminderd worden, onder meer door het gebruik van watergedragen lakken. Ook hier geldt dat daarnaast goede afzuiging en ventilatie van groot belang zijn.

In een later stadium zal mogelijk ook een vervangingsplicht gaan gelden voor de scheeps- en jachtbouwsector, de metaalbranche en de houtverwerkende industrie. Met de sociale partners in deze sectoren is al overleg hierover gaande. Ook wordt onderzoek uitgevoerd naar vervangingsmogelijkheden.

07 sep 00 15:15

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie