Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fortis Bank Dutch Olympic Sailing Team kansrijk in Sydney

Datum nieuwsfeit: 07-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNWV

DATUM: 7-9-2000

Fortis Bank Dutch Olympic Sailing Team kansrijk in SydneyZeilen in het middelpunt

Voor het eerst zal de zeilsport letterlijke in het middelpunt van de belangstelling staan op de Olympische Spelen. Het strijdtoneel voor de iets meer dan 400 zeilers, die vechten om elf medailles, is Sydney Harbour. In deze natuurlijke baai, met het wereldberoemde opera house als décor, claimt het zeilen een prominente plaats.

Voor de zeilers wordt het er niet makkelijk op omdat Sydney Harbour bekend staat om zijn sterk wisselende wind en stroming. Vandaar ook dat een groot deel van het Nederlandse Zeilteam, dat ons land gaat vertegenwoordigen in Australië, al vele uren gemaakt heeft op het Olympische water. In de afgelopen jaren hebben de zeilers en zeilsters de wintermaanden in het KNWV huis in Sydney doorgebracht. Laserzeiler Serge Kats bijvoorbeeld heeft er ondertussen zo veel gevaren dat hij de baai beter moet kennen dan zijn eigen Kralingse Plas.

Vijf kansrijke Nederlandse teams

Nederland wordt in vijf van de elf klassen vertegenwoordigd op deze Spelen:

Europe (dames eenmansboot): Margriet Matthijsse

Laser (heren eenmansboot): Serge Kats

Star (tweemanskielboot): Mark Neeleman en Jos Schrier

470 Dames (tweemanszwaardboot): Carolijn Brouwer en Alexandra Verbeek.

Soling (driemanskielboot): Roy Heiner, Peter van Niekerk en Dirk de Ridder.

Met een vertegenwoordiging in vijf van de elk klassen is dit een relatief klein team. Bij de kwalificatie werd de regel gehanteerd dat een deelnemend team een gezonde kans op een medaille moet maken. Bondscoach Jaap Ziel-huis lichtte dat tijdens een persconferentie als volgt toe: "We sturen geen mensen naar Sydney die daar heen gaan voor een T-shirt. Zij moeten in de internationale wedstrijden voldaan hebben aan de NOC*NSF limiet."

Met andere woorden alle Nederlandse zeilers in Sydney moeten op papier mee kunnen strijden voor de medailles. Wie zijn de grote Nederlandse kanshebbers? De medaille winnaars van 1996, Margriet Matthijsse en Roy Heiner staan internationaal aangeschreven als een van de favorieten. Team Heiner wist dit voorjaar de `Grand Slam' in de zeilsport te winnen (Hyeres, SPA en Kiel) en heeft daarmee zijn visitekaartje afgegeven. Matthijsse kampte dit voorjaar met een blessure
(hersenschudding), maar is daar goed uitgekomen en bewees haar vorm door het EK in Murcia, het laatste grote evenement voor de Spelen, overtuigend te winnen.

Soling

In de Soling heeft Heiner te vrezen van een groot aantal cracks. De lijst met deelnemers in de Solingklasse is zeer indrukwekkend en klinkt als de `hall of fame' van de zeilsport. Grootste concurrent is misschien wel drievoudig gouden medaille winnaar Jochen Schumann uit Duitsland, of het relatief jonge team van de Engelse Andy Beads-worth. Daarnaast is ook Rod Davis, die voor de Amerikanen nog een gouden medaille gewonnen heeft in 1984 in de Soling en in 1992 Zilver in de Star, een geduchte concurrent. Hij komt nu voor Nieuw Zeeland uit, met financiële steun van het Italiaanse Prada.

Europe

In de Europe kan Matthijsse concurrentie ver-wachten van haar
trainingsmaatje Sari Multala uit Finland. Maar ook van haar
aartsrivaal Kristine Roug uit Denemarken, die in Atlanta nog net het goud voor de Nederlandse haar neus wegkaapte. Dan is er nog de ervaren Shirley Robertson uit Engeland en thuis favoriet Melanie Dennison die het Matthijsse niet cadeau zullen doen.

Laser

Serge Kats maakt ook een goede kans op een medaille in de fysiek zware Laserklasse. De concurrentie in deze grootste klasse is echt moordend en de verschillen zijn miniem. De absolute favorieten zijn Robert Scheidt uit Brazilië en Ben Ainslie uit Engeland. Scheidt wist het goud te winnen in Atlanta en is ondertussen nog een paar keer
wereldkampioen geweest. De enige die dat ook gelukt is in de laatste vier jaar is Ainslie geweest. Kats zit deze twee op de hielen samen met de Australiër Blackburn en de Zweed Suneson. Kats, die net weer even in Nederland is na een intense trainingsstage in Sydney is enthousiast over Sydney en kan bijna lyrisch vertellen over zijn laatste ervaringen met de wind en stroming en de hulp van lokale coaches zoals Daniel Smith. "De condities liggen me wel. Het is onvoorspelbare water. Ik heb er nu weer een paar weken gevaren en het heeft steeds minder geheimen voor me."

Star

Het team in de Star heeft misschien de kortste voorbereidingstijd gehad voor Sydney maar heeft daarentegen de meeste ervaring. In 1992 greep het duo van Mark Neeleman en Jos Schrier nog net naast de medailles met een vierde plaats. In hun klasse is de huidige
wereldkampioen Reynolds de torenhoge favoriet. Met gemak wist hij Wereldkampioen te worden dit jaar en heeft ook de gouden medaille van Barcelona op zak. Maar ook hier een lijstje met `wie is wie' in de zeilsport. Ook meer-voudig wereldkampioen Torben Grael uit Brazilië heeft al zich ook al bewezen met goud in 1996 en als tacticus van de Prada America's Cup. De Nederlanders kunnen in deze klasse op basis van hun ervaring en intensieve korte voorbereidingsperiode voor een verrassing zorgen.

470 Dames

Dan zijn er de dames met de `Mission Impossible' zoals ze het zelf noemden, Carolijn Brouwer en Alexandra Verbeek in de dames 470 klasse. Brouwer, die voor het eerst op de spelen uitkomt is geen onbekende in het Internationale circuit. Pas nadat ze uitgeschakeld was voor deelname in de Europe klasse door Matthijsse richtte ze haar vizier op de 470. Met Verbeek wist ze zich te kwalificeren en is nog steeds bezig met een race tegen de klok. Zij zijn nog niet de favoriet in deze technisch complexe boot maar willen het wel worden. Ook hier duidelijk een favoriet met het team Taran/Paholchik uit de Oekraïne. Zij wisten drie keer wereldkampioen te worden op een rij.

Het begeleidingsteam

Achter de schermen kent het Fortis Bank Dutch Olympic Sailing Team nog een aantal leden.

Bondscoach Jaap Zielhuis miste in 1996 net de selectie voor Atlanta en moest Serge Kats voor zich laten gaan. Sindsdien zijn de twee rivalen tot elkaar veroordeeld en dat werkt goed samen. Zielhuis richt zich naast Kats voornamelijk op Margriet Matthijsse. Dat doet hij samen met hoofdcoach Jocke Wilenius uit Finland. Wilenius richt zich wat meer op de techniek en het materiaal (zeilen en masten en hun wisselwerking) terwijl Zielhuis zich concentreert op tactiek en de mentale aspecten van de sport.

Dan zijn er twee assistent coaches. Rigo de Nijs, voorheen bondscoach KNWV, is ingehuurd om Team Heiner te ondersteunen en Maurice
Paardenkooper is coach van het team B0rouwer Verbeek in de 470. Verder is er nog Chris Simon, specialist is op het gebied van het
zeilreglement als scheidsrechter. Hij is door Team Heiner aan de begeleidende staf toegevoegd en komt in actie tijdens het Match Racen.

Daarnaast maakt het hele team, in de voorbereiding dankbaar gebruik van de kennis van Daniel Smith. Deze hele jonge lokale 470-zeiler heeft op een haar de selectie voor Australië gemist, maar was altijd soeverein als er in Sydney Harbour gevaren werd.

Karst Hut is de chef d'equipe en omschrijft zijn rol als volgt: "Jaap en Jocke zijn de baas, want het gaat op de spelen om de sportieve prestaties. De chef is ondersteunend naar de zeilers en begeleiders en heeft een strategische rol gehad in de samenstelling van het
begeleidingsteam. De verdeling van coaches op de baan wordt tijdens de spelen verder bepaald door Jaap en Jocke.

Hut vervolgt over de rest van de staf. "Ron Sepers is daar om te voorkomen dat dingen kapot gaan aan de zeilboten, Hij moet ervoor zorgen dat alles heel blijft! Daarnaast hebben wij nog een fysio therapeute die de fysieke staat van de sporters in de gaten houden en ervoor moeten zorgen dat op dat vlak alles heel blijft.

Wedstrijdschema

Voor elke klasse staan elf races op het programma, met uitzondering van de 49er (16 wedstrijden) en de Soling. Na zes fleetraces gaan de beste twaalf door met Match Racen. De eerste start van de races is dagelijks om 12.00 uur (Nederlandse tijd 21.00 uur) met gemiddeld twee races per dag

Wie komt wanneer in actie:
vrijdag 15 september: openingsceremonie
zaterdag 16 september: metingen
zondag 17 september: Soling, Tornado en Mistral (M/W)
maandag 18 september: Soling, Tornado, 49er en Mistral (M/W)
dinsdag 19 september: Soling, Tornado, 49er en Mistral (M/W)
woensdag 20 september: 470 (M/W), Europe, Laser, 49er
donderdag 21 september: 470 (M/W), Europe, Laser, Tornado, Mistral (M/W)
vrijdag 22 september: 470 (m/W), 49er, Mistral (M/W), Tornado zaterdag 23 september: Soling (Matchracen Round Robin), Europe, Laser, Star, Finn, 49er
zondag 24 september: Soling (Matchracen Round Robin), 470 (M/W), Mistral (M/W), Tornado
maandag 25 september: Soling(Match Round Robin), Star, 470 (M/W), Finn, 49er
maandagavond 25 september: medaille uitreiking voor Mistral (M/W), 49er en Tornado
dinsdag 26 september: Soling (Match kwartfinale), Star, Europe, Laser, Finn,
woensdag 27 september: Soling (Match kwartfinale), Star, 470 (M/W), Finn
donderdag 28 september: Europe, Laser, Star, Finn
vrijdag 29 september: Soling (Match halve finale), Europe en Laser zaterdag 30 september: Soling (Match Finale), Star, Finn.
Zaterdagavond 30 september: medaille uitreiking: Star, 470 (M/W), Europe, Laser en Finn

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...