Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fortis Bank Dutch Olympic Sailing Team kansrijk in Sydney

Datum nieuwsfeit: 07-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNWV

DATUM: 7-9-2000

Fortis Bank Dutch Olympic Sailing Team kansrijk in SydneyZeilen in het middelpunt

Voor het eerst zal de zeilsport letterlijke in het middelpunt van de belangstelling staan op de Olympische Spelen. Het strijdtoneel voor de iets meer dan 400 zeilers, die vechten om elf medailles, is Sydney Harbour. In deze natuurlijke baai, met het wereldberoemde opera house als décor, claimt het zeilen een prominente plaats.

Voor de zeilers wordt het er niet makkelijk op omdat Sydney Harbour bekend staat om zijn sterk wisselende wind en stroming. Vandaar ook dat een groot deel van het Nederlandse Zeilteam, dat ons land gaat vertegenwoordigen in Australië, al vele uren gemaakt heeft op het Olympische water. In de afgelopen jaren hebben de zeilers en zeilsters de wintermaanden in het KNWV huis in Sydney doorgebracht. Laserzeiler Serge Kats bijvoorbeeld heeft er ondertussen zo veel gevaren dat hij de baai beter moet kennen dan zijn eigen Kralingse Plas.

Vijf kansrijke Nederlandse teams

Nederland wordt in vijf van de elf klassen vertegenwoordigd op deze Spelen:

Europe (dames eenmansboot): Margriet Matthijsse

Laser (heren eenmansboot): Serge Kats

Star (tweemanskielboot): Mark Neeleman en Jos Schrier

470 Dames (tweemanszwaardboot): Carolijn Brouwer en Alexandra Verbeek.

Soling (driemanskielboot): Roy Heiner, Peter van Niekerk en Dirk de Ridder.

Met een vertegenwoordiging in vijf van de elk klassen is dit een relatief klein team. Bij de kwalificatie werd de regel gehanteerd dat een deelnemend team een gezonde kans op een medaille moet maken. Bondscoach Jaap Ziel-huis lichtte dat tijdens een persconferentie als volgt toe: "We sturen geen mensen naar Sydney die daar heen gaan voor een T-shirt. Zij moeten in de internationale wedstrijden voldaan hebben aan de NOC*NSF limiet."

Met andere woorden alle Nederlandse zeilers in Sydney moeten op papier mee kunnen strijden voor de medailles. Wie zijn de grote Nederlandse kanshebbers? De medaille winnaars van 1996, Margriet Matthijsse en Roy Heiner staan internationaal aangeschreven als een van de favorieten. Team Heiner wist dit voorjaar de `Grand Slam' in de zeilsport te winnen (Hyeres, SPA en Kiel) en heeft daarmee zijn visitekaartje afgegeven. Matthijsse kampte dit voorjaar met een blessure
(hersenschudding), maar is daar goed uitgekomen en bewees haar vorm door het EK in Murcia, het laatste grote evenement voor de Spelen, overtuigend te winnen.

Soling

In de Soling heeft Heiner te vrezen van een groot aantal cracks. De lijst met deelnemers in de Solingklasse is zeer indrukwekkend en klinkt als de `hall of fame' van de zeilsport. Grootste concurrent is misschien wel drievoudig gouden medaille winnaar Jochen Schumann uit Duitsland, of het relatief jonge team van de Engelse Andy Beads-worth. Daarnaast is ook Rod Davis, die voor de Amerikanen nog een gouden medaille gewonnen heeft in 1984 in de Soling en in 1992 Zilver in de Star, een geduchte concurrent. Hij komt nu voor Nieuw Zeeland uit, met financiële steun van het Italiaanse Prada.

Europe

In de Europe kan Matthijsse concurrentie ver-wachten van haar
trainingsmaatje Sari Multala uit Finland. Maar ook van haar
aartsrivaal Kristine Roug uit Denemarken, die in Atlanta nog net het goud voor de Nederlandse haar neus wegkaapte. Dan is er nog de ervaren Shirley Robertson uit Engeland en thuis favoriet Melanie Dennison die het Matthijsse niet cadeau zullen doen.

Laser

Serge Kats maakt ook een goede kans op een medaille in de fysiek zware Laserklasse. De concurrentie in deze grootste klasse is echt moordend en de verschillen zijn miniem. De absolute favorieten zijn Robert Scheidt uit Brazilië en Ben Ainslie uit Engeland. Scheidt wist het goud te winnen in Atlanta en is ondertussen nog een paar keer
wereldkampioen geweest. De enige die dat ook gelukt is in de laatste vier jaar is Ainslie geweest. Kats zit deze twee op de hielen samen met de Australiër Blackburn en de Zweed Suneson. Kats, die net weer even in Nederland is na een intense trainingsstage in Sydney is enthousiast over Sydney en kan bijna lyrisch vertellen over zijn laatste ervaringen met de wind en stroming en de hulp van lokale coaches zoals Daniel Smith. "De condities liggen me wel. Het is onvoorspelbare water. Ik heb er nu weer een paar weken gevaren en het heeft steeds minder geheimen voor me."

Star

Het team in de Star heeft misschien de kortste voorbereidingstijd gehad voor Sydney maar heeft daarentegen de meeste ervaring. In 1992 greep het duo van Mark Neeleman en Jos Schrier nog net naast de medailles met een vierde plaats. In hun klasse is de huidige
wereldkampioen Reynolds de torenhoge favoriet. Met gemak wist hij Wereldkampioen te worden dit jaar en heeft ook de gouden medaille van Barcelona op zak. Maar ook hier een lijstje met `wie is wie' in de zeilsport. Ook meer-voudig wereldkampioen Torben Grael uit Brazilië heeft al zich ook al bewezen met goud in 1996 en als tacticus van de Prada America's Cup. De Nederlanders kunnen in deze klasse op basis van hun ervaring en intensieve korte voorbereidingsperiode voor een verrassing zorgen.

470 Dames

Dan zijn er de dames met de `Mission Impossible' zoals ze het zelf noemden, Carolijn Brouwer en Alexandra Verbeek in de dames 470 klasse. Brouwer, die voor het eerst op de spelen uitkomt is geen onbekende in het Internationale circuit. Pas nadat ze uitgeschakeld was voor deelname in de Europe klasse door Matthijsse richtte ze haar vizier op de 470. Met Verbeek wist ze zich te kwalificeren en is nog steeds bezig met een race tegen de klok. Zij zijn nog niet de favoriet in deze technisch complexe boot maar willen het wel worden. Ook hier duidelijk een favoriet met het team Taran/Paholchik uit de Oekraïne. Zij wisten drie keer wereldkampioen te worden op een rij.

Het begeleidingsteam

Achter de schermen kent het Fortis Bank Dutch Olympic Sailing Team nog een aantal leden.

Bondscoach Jaap Zielhuis miste in 1996 net de selectie voor Atlanta en moest Serge Kats voor zich laten gaan. Sindsdien zijn de twee rivalen tot elkaar veroordeeld en dat werkt goed samen. Zielhuis richt zich naast Kats voornamelijk op Margriet Matthijsse. Dat doet hij samen met hoofdcoach Jocke Wilenius uit Finland. Wilenius richt zich wat meer op de techniek en het materiaal (zeilen en masten en hun wisselwerking) terwijl Zielhuis zich concentreert op tactiek en de mentale aspecten van de sport.

Dan zijn er twee assistent coaches. Rigo de Nijs, voorheen bondscoach KNWV, is ingehuurd om Team Heiner te ondersteunen en Maurice
Paardenkooper is coach van het team B0rouwer Verbeek in de 470. Verder is er nog Chris Simon, specialist is op het gebied van het
zeilreglement als scheidsrechter. Hij is door Team Heiner aan de begeleidende staf toegevoegd en komt in actie tijdens het Match Racen.

Daarnaast maakt het hele team, in de voorbereiding dankbaar gebruik van de kennis van Daniel Smith. Deze hele jonge lokale 470-zeiler heeft op een haar de selectie voor Australië gemist, maar was altijd soeverein als er in Sydney Harbour gevaren werd.

Karst Hut is de chef d'equipe en omschrijft zijn rol als volgt: "Jaap en Jocke zijn de baas, want het gaat op de spelen om de sportieve prestaties. De chef is ondersteunend naar de zeilers en begeleiders en heeft een strategische rol gehad in de samenstelling van het
begeleidingsteam. De verdeling van coaches op de baan wordt tijdens de spelen verder bepaald door Jaap en Jocke.

Hut vervolgt over de rest van de staf. "Ron Sepers is daar om te voorkomen dat dingen kapot gaan aan de zeilboten, Hij moet ervoor zorgen dat alles heel blijft! Daarnaast hebben wij nog een fysio therapeute die de fysieke staat van de sporters in de gaten houden en ervoor moeten zorgen dat op dat vlak alles heel blijft.

Wedstrijdschema

Voor elke klasse staan elf races op het programma, met uitzondering van de 49er (16 wedstrijden) en de Soling. Na zes fleetraces gaan de beste twaalf door met Match Racen. De eerste start van de races is dagelijks om 12.00 uur (Nederlandse tijd 21.00 uur) met gemiddeld twee races per dag

Wie komt wanneer in actie:
vrijdag 15 september: openingsceremonie
zaterdag 16 september: metingen
zondag 17 september: Soling, Tornado en Mistral (M/W)
maandag 18 september: Soling, Tornado, 49er en Mistral (M/W)
dinsdag 19 september: Soling, Tornado, 49er en Mistral (M/W)
woensdag 20 september: 470 (M/W), Europe, Laser, 49er
donderdag 21 september: 470 (M/W), Europe, Laser, Tornado, Mistral (M/W)
vrijdag 22 september: 470 (m/W), 49er, Mistral (M/W), Tornado zaterdag 23 september: Soling (Matchracen Round Robin), Europe, Laser, Star, Finn, 49er
zondag 24 september: Soling (Matchracen Round Robin), 470 (M/W), Mistral (M/W), Tornado
maandag 25 september: Soling(Match Round Robin), Star, 470 (M/W), Finn, 49er
maandagavond 25 september: medaille uitreiking voor Mistral (M/W), 49er en Tornado
dinsdag 26 september: Soling (Match kwartfinale), Star, Europe, Laser, Finn,
woensdag 27 september: Soling (Match kwartfinale), Star, 470 (M/W), Finn
donderdag 28 september: Europe, Laser, Star, Finn
vrijdag 29 september: Soling (Match halve finale), Europe en Laser zaterdag 30 september: Soling (Match Finale), Star, Finn.
Zaterdagavond 30 september: medaille uitreiking: Star, 470 (M/W), Europe, Laser en Finn

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie