Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Landenlijst ontwikkelingshulp uitgebreid naar '18+4'

Datum nieuwsfeit: 08-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
MinisterraadRVD/DV

MINISTERRAAD: Landenlijst ontwikkelingshulp uitgebreid naar...

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht Ministerraad
8 september 2000

LANDENLIJST ONTWIKKELINGSHULP UITGEBREID NAAR .18+4.

Rwanda krijgt een plaats op de lijst van landen waarmee Nederland een langdurige ontwikkelingsrelatie heeft. De voorlopige plaats van Zambia op landenlijst wordt omgezet in een vaste. De bevriezing van de hulp aan Ethiopië en Eritrea zal stapsgewijs worden opgeheven zodra de politieke ontwikkelingen daar aanleiding toe geven. De ministerraad heeft ingestemd met dit voornemen van minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking.

Vorig jaar juni is met de Tweede Kamer afgesproken de plaats van Zambia en Rwanda op de lijsten van landen waarmee Nederland een bilaterale ontwikkelingsrelatie onderhoudt te heroverwegen. Zambia maakte deel uit van de groep van .17+4. landen., terwijl Rwanda in aanmerking kwam voor thematische hulp uit het programma mensenrechten, vredesopbouw en goed bestuur. In de brief die de minister voor Ontwikkelingssamenwerking hierover aan de Tweede Kamer zal aanbieden zijn ook Ethiopië en Eritrea betrokken.

Rwanda heeft vooruitgang geboekt op economisch terrein en op het vlak van binnenlands bestuur. Deze ontwikkeling rechtvaardigt verdere Nederlandse ondersteuning en een plaats op de landenlijst. In het kader van wederopbouw ontving Rwanda al Nederlandse steun voor justitie en mensenrechten, demobilisatie en decentralisatie. In de nabije toekomst zal de steun zich op deze sectoren blijven richten. Voor het jaar 2000 is 50 miljoen gulden uitgetrokken. De betrokkenheid van Rwanda in het conflict in Congo baart echter nog steeds zorgen. President Kagame heeft in een brief aan minister Herfkens evenwel aangegeven volledig mee te werken aan de uitvoering van het Lusaka-vredesakkoord. Dit biedt voldoende houvast voor het besluit Rwanda op te nemen op de lijst. Desondanks zal de militaire betrokkenheid van Rwanda in Congo ijkpunt zijn voor de vormgeving van de ontwikkelingsrelatie op langere termijn. Minister Herfkens is van plan nog dit jaar naar Rwanda te reizen om de dialoog voort te zetten.

Het voorbehoud dat vorig jaar ten aanzien van Zambia is gemaakt wordt ingetrokken. De positieve economische ontwikkelingen en de stabiliserende rol die het land in de regio Zuidelijk Afrika speelt hebben ertoe geleid dat Zambia volwaardig op de lijst kan worden geplaatst.

Ethiopië en Eritrea zijn in 1999 op de landenlijst gezet maar de hulp is in verband met de oorlog tussen de twee landen grotendeels bevroren. Gezien de onzekerheden over de definitieve beëindiging van het conflict is het nu te vroeg om de hulp te hervatten. De plaats op de landenlijst blijft wel gehandhaafd. Het zou een verkeerd signaal zijn de landen nu te schrappen. Bij positieve ontwikkelingen zal de hulp stapsgewijs worden hervat. IJkpunten hiervoor zijn onder meer het tekenen en uitvoeren van een vredesakkoord, een sterke daling van de defensie-uitgaven en herstel van de relatie met IMF en Wereldbank. In september 2001 zal opnieuw worden bekeken of een definitief herstel van de hulprelatie op zijn plaats is.

. 17: Bangladesh, Bolivia, Burkina Faso, Eritrea, Ethiopië, Ghana, India, Jemen, Macedonië, Mali, Mozambique, Nicaragua, Sri Lanka, Tanzania, Uganda, Vietnam, Zambia. +4: Palestijnse gebieden, Zuid-Afrika, Egypte en Indonesië.

RVD, 08.09.2000

08 sep 00 19:03

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie