Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

DNA-identificatie tijdelijke oplossing oormerkweigeraars

Datum nieuwsfeit: 08-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persbericht, 8 september 2000

DNA-identificatie tijdelijke oplossing
voor oormerkweigeraars

8 september 2000 - Oormerkweigeraars kunnen tijdelijk hun runderen laten identificeren met behulp van DNA onderzoek van
haarmonsters. Op deze wijze kunnen ze de identiteit van de dieren vaststellen zonder oormerken aan te brengen. Het vaststellen van de identiteit is belangrijk om een sluitend identificatie- en registratiesysteem te kunnen hebben. Staatssecretaris Faber vindt identificatie door middel van DNA een goede tijdelijke oplossing totdat er eind 2001 in de Europese Unie een besluit wordt genomen over het gebruik van elektronische hulpmiddelen.

Kern van het alternatieve systeem is dat de veehouder een nieuw kalf op zijn bedrijf binnen drie dagen moet aanmelden bij de Gezondheidsdienst voor dieren (GD). Hij doet dat door een foto te maken van het rund met het bijbehorende oormerk zichtbaar in beeld. Tevens moet hij van dat rund een haarmonster opsturen naar de GD. De GD bepaalt daarna het DNA-profiel en maakt een ID-kaart, die de veehouder dan kan koppelen aan de foto. Zowel de GD als de veehouder nemen het bijbehorende nummer op in het reguliere I&R-systeem volgens de geldende
voorwaarden.
Op het moment dat de veehouder een dier wil afvoeren voor de handel, wordt eerst het geregistreerde DNA- profiel vergeleken met het profiel van een op dat moment genomen haarmonster van het dier.
Vervolgens mogen de dieren, nadat ze het bijbehorende oormerk hebben gekregen, de handel in worden gebracht.

In Nederland zijn op dit moment 67 gewetensbezwaarden geregistreerd. De met het systeem samenhangende kosten komen ten laste van de veehouder en zijn afhankelijk van de bedrijfsgrootte. Voor een gemiddeld bedrijf is dat ongeveer fl. 20,- per dier.Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij: www.minlnv.nl/

Overzicht persberichten:
www.minlnv.nl/infomart/persinfo/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie