Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuws en informatie gemeente Zeist

Datum nieuwsfeit: 08-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zeist


Zeist werkt aan z'n wegen

Veel tijdelijke afsluitingen door onderhoudswerkzaamheden

In de maanden september en oktober worden door de aannemingscombinatie Van Kessel-De Rooij onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan diverse wegen in de gemeente Zeist. Het is niet te voorkomen dat het verkeer hiervan enige hinder ondervindt, ook al zal dat zo mogelijk tot een minimum worden beperkt. Enkele wegen zullen echter tijdens de werkzaamheden voor korte tijd moeten worden afgesloten. Bij sommige wegen, zoals op de Dreef tussen de Utrechtseweg en de rotonde op de Dreef, is dit reeds het geval geweest.
De werkzaamheden betreffen de volgende wegen: Vincent van Goghlaan, Hobbemalaan, de Dreef, de Griftlaan, de Heideweg, de Kruising Boulevard-Dijnselburgerlaaan-Oude Woudenbergse Zandweg, de Prinses Margrietlaan, de Krommerijnlaan, de Aristoteleslaan, de Verlengde Slotlaan en Hoog Kanje. Daarnaast zal het fietspad langs de Utrechtseweg aan de kant van de even huisnummers gedurende enkele weken worden afgesloten. De klinkerverharding wordt vervangen wordt door asfalt. Tijdens de werkzaamheden wordt bij afsluitingen omleidingen aangegeven. Wij verzoeken de weggebruikers de aanwijzingen op de borden te volgen en vragen tevens begrip voor het tijdelijke ongemak. Als u vragen hebt over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met R. Sars, gemeente Zeist, telefoon 030-6987332 of 06-50244898.

Openbare verlichting in de gemeente Zeist

Een goede straatverlichting is belangrijk, dat zal niemand ontkennen. Aan openbare verlichting wordt de laatste jaren dan ook steeds meer aandacht besteed, niet in de laatste plaats in het kader van discussies over sociale veiligheid. Ook aan Zeist is dit actuele onderwerp niet voorbij gegaan, met als gevolg dat er nu al weer sinds enkele jaren gewerkt wordt aan een andere wijze van verlichten van wegen en straten. Wij zetten dat voor u als inwoner en/of werker in Zeist nog graag even op een rijtje.

Energiezuinige verlichting
In de jaren tachtig is als gevolg van de energiecrisis in Nederland (met als hoogtepunt de oliecrisis in 1973) een groot aantal lichtpunten voorzien van zo geheten SOX verlichting. Deze SOX verlichting, die iedereen wel kent door zijn oranje gloed, heeft als eigenschap dat deze bij een laag energiegebruik een hoge lichtopbrengst heeft bij. Deze SOX verlichting heeft echter ook een groot nadeel. Het is (en we ontkomen niet aan dit lastige woord) monochromatisch licht. Dit betekent dat er nauwelijks kleurherkenning mogelijk is. Als men 's avonds in een met SOX lampen verlichte woonstraat loopt is het bijvoorbeeld niet mogelijk van een auto te bepalen of deze groen of blauw van kleur is. En als we praten over sociale veiligheid, dan is kleurherkenning juist een van de belangrijkste aspecten. Gaat u maar na, bij een melding van b.v. diefstal of vernieling bij de politie zal zeker worden gevraagd of u de dader(s) heeft gezien en welke kleur de kleding had die zij droegen.

"Van oranje naar wit"
In de gemeente Zeist is in 1996 (Den Dolder) daarom een begin gemaakt met het vervangen van SOX verlichting door PLL verlichting. Deze soort verlichting kunt u vergelijken met die van TL-buizen op het werk of thuis. Door de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV) zijn normen opgesteld waaraan openbare verlichting, waaronder die voor woonstraten, zou moeten voldoen.
Aan deze normen zijn de door de gemeente Zeist gehanteerde normen gerelateerd. Naast normen voor de lichtsterkte, is ook de gelijkmatigheid van de verlichting (het effect van licht en donker op het wegdek en trottoir) van belang. Ook hiervoor worden normen gehanteerd. In grote lijnen komt het er op neer dat in verblijfsgebieden en woonstraten, uitgaande van een straatbreedte van circa. 5 tot 6 meter, de lichtmasten met een lichtpunthoogte van 6,00 m op een afstand van tussen de 25 en 30 meter worden geplaatst om aan de gestelde verlichtingsnorm te voldoen.

Op helft van vervanging
Tot op heden zijn er circa 2000 lichtmasten voorzien van PLL verlichting en zullen de komende jaren de overige SOX armaturen (ongeveer 2000 stuks) door de nieuwe verlichting worden vervangen. Uit de reacties van burgers blijkt dat de overgang van SOX naar PLL verlichting als zeer positief wordt ervaren. Toch zijn er ook reacties waarbij men aangeeft dat men het vermoeden heeft dat het verlichtingsniveau te hoog is. Dit laatste is te verklaren doordat men wit licht anders ervaart dan oranje licht, waaraan men inmiddels gewend was. De overgang van oranje naar wit licht is een enorme verandering. Daarnaast zal men er aan moeten wennen dat de verlichtingsnorm in de loop der tijden is verhoogd.

Klachten en reacties
Bij de gemeente zijn de laatste weken met name van bewoners uit de wijk gelegen tussen de Van Reenenweg, de Bergweg en de Oude Arnhemseweg klachten en opmerkingen over de nieuw geplaatste verlichting binnengekomen. Dit is het gebied, waar de gemeente enige weken geleden begonnen is met het vervangen van lichtmasten. De bestaande masten met armaturen worden vervangen door lampen met wit" licht (PLL 24 W kleur 840). De meeste opmerkingen hebben betrekking op het ervaren van een te hoog verlichtingsniveau. Ook zou er sprake zijn van lichtinval in de woningen.

Metingen
Onlangs is door de gemeente met een vertegenwoordiger van de leverancier van de armaturen een aantal lichtmetingen uitgevoerd. Met name op de Hortensialaan en Tulpstraat is op een aantal plaatsen het verlichtingsniveau gemeten. De uitkomst is dat de gemeten waarden nagenoeg overeenkomen met de waarden, die tevoren bij het ontwerp zijn berekend. Ze komen dan ook overeen met norm NSVV. Ook bleek dat de gelijkmatigheid van het licht uitstekend te noemen is. Uit de controle van de locaties van de lichtmasten kwam naar voren dat er inderdaad sprake is van uitstraling van licht achter de mast. Dit was en is (maar nu dus in enigszins verhoogde mate) de bedoeling. De overgang van verlicht naar onverlicht moet in een straat geleidelijk zijn; dit komt het ervaren van sociale veiligheid van bewoners ten goede. De situatie in genoemde wijk met smalle trottoirs, ondiepe voortuinen en masten die vanwege de ligging van nutsleidingen op de erfgrens zijn geplaatst, heeft dan ook onvermijdelijk tot gevolg dat er wat meer licht in de richting van de woningen schijnt.

Even wennen?!
Wij raden bewoners aan zichzelf eerst een gewenningstijd te gunnen, waarbij zij wellicht ook tot de conclusie zullen komen dat het nieuwe licht ook veel voordelen biedt.

Wat kost dat nou?....
Straatmeubilair, waaronder de straatverlichting valt, is niet goedkoop. Eén straatlantaarn kost, inclusief het plaatsen, ongeveer 2000,-. Er zijn nu zo'n 2000 vervangen, goed een bedrag van circa 4 miljoen. En dan te weten dat er nog eenzelfde aantal moet worden vervangen .....; 8 miljoen totaal dus!

Galmproject: sportief bewegen voor senioren

Het galmt binnenkort weer in Zeist

Het eerste en tweede GALM-project in Zeist-West en Den Dolder zijn nog maar net afgesloten of het derde GALM-project staat alweer voor de deur. GALM staat voor Groninger Actief Leven Model. Het GALM-project beoogt senioren die momenteel nog niet bewegen aan het bewegen te krijgen en te houden. Het project heeft een preventief karakter. Niet door voorlichting te geven over ü zou dit kunnen doen en dat moeten laten", maar door gezond en fit oud te worden middels sport- en spelactiviteiten.
Het GALM-project in Zeist-West en Den Dolder is een groot succes gebleken. Daarom wordt er een nieuw project opgestart. Inwoners van de wijken Patijnpark, Dichtersbuurt, Verzetswijk, Indische buurt, Valckenbosch, Staatsliedenkwartier, Componistenbuurt en Mooi Zeist van 55 tot en met 65 jaar krijgen deze week een uitnodiging om deel te nemen aan het project. Op dinsdagmiddag 19 september aanstaande komen vrijwilligers langs de deur om alle aangeschreven 55 plussers persoonlijk te benaderen. Zij bellen aan, nemen de ingevulde vragenlijsten mee en kunnen eventuele vragen over het project beantwoorden.
Op zaterdag 7 oktober is er een fitheidstest in sporthal Dijnselburg. Onder deskundige leiding kunt u bij de verschillende onderdelen, zoals het testen van de soepelheid van uw spieren, uw coordinatie en uithoudingsvermogen, ervaren hoe fit u bent. Op woensdag 18 oktober start een 12 weken durend sport introductieprogramma. De GALM-lessen vinden plaats in de sporthal Dijnselburg en de gymzaal aan de Javalaan. Kosten f 4,50 per keer. Woensdag 24 januari 2001 start het vervolgprogramma van 30 weken. Dit programma wordt afgesloten met een tweede fittest. De uitslagen van de twee fittesten worden dan met elkaar vergeleken. De GALM-ers uit Zeist-West en Den Dolder bleken allemaal fitter te zijn geworden!!!

Mocht u vragen hebben, dat kunt u bellen met Evert van Leijenhorst van de gemeente Zeist, afd. Accommodaties, Sport- en Recreatievoorzieningen, telefoon 030-6987361. Graag bellen tussen 09.00 en 12.30 uur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...