Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Japan in Noordbrabants Natuurmuseum: 'Spiegels van cultuur'

Datum nieuwsfeit: 09-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Japan in het Noordbrabants Natuurmuseum:

'LANDSCHAPPEN, SPIEGELS VAN CULTUUR'

Topfotografie door een Nederlandse en Japanse lens

Vanaf 9 september 2000 is in het Noordbrabants Natuurmuseum te Tilburg de expositie 'Landschappen, spiegels van cultuur' te zien, waarin Japanse en Nederlandse landschappen in de verschillende seizoenen centraal staan. Twee fotografen hebben hieraan gewerkt, de Nederlander Martin Kers en zijn Japanse collega Toshinobu Takeuchi. Samen gingen zij op pad in beide landen om deze met de camera vast te leggen. De tentoonstelling is tevens onderdeel van de Tilburgse Japanweek.

Landschap in brede zin

Wanneer we aan een landschap denken, vormt zich al snel een beeld van de natuur, groen, bergen, bomen en een enkel dier. In deze expositie beperkt het begrip landschap zich echter niet tot de natuur. Een landschap is altijd omringd door cultuur en andersom; ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dus ook landschappen gemaakt door mensenhanden worden getoond, evenals de mensen zelf.

Zestien jaargetijden

Wat is winter in Japan? Wat valt een Japanner op aan de Nederlandse zomer? En hoe ziet een besneeuwd Japans landschap eruit? Het idee achter de tentoonstelling is te laten zien hoe de Japanse fotograaf tegen Nederland en zijn eigen land aankijkt en ook hoe de Nederlandse Martin Kers, bekend om zijn foto's van Nederlandse landschappen, tegen beide landen aankijkt. De vier jaargetijden van beide landen zijn gefotografeerd en naast elkaar gezet, waardoor er zestien verschillende jaargetijden lijken te bestaan: zomer, herfst, winter en lente in Japan én in Nederland, beide vanuit twee perspectieven.

Nederland op z'n Japans

Uit de optrekkende mist is het donkere silhouet van een ruiter te zien. Is dat het ochtendgloren of zakt de zon achter de bomen? De foto, gemaakt op een bospad in Esbeek, verraadt het niet. Hier krijgt het vertrouwde Nederlandse landschap ineens iets geheimzinnigs. En mensen aan het werk op het dak van een onbekende boerderij in Brabant, onder een strakblauwe hemel, afgewisseld door een enkel wolkje. Takeuchi fotografeerde Nederland op uiteenlopende manieren.

Contrasten

Door Het Japanse landschap is er een van contrasten, wat duidelijk tot uiting komt in de foto's van Martin kers: een mystieke plaats in een besneeuwd stukje landschap, sprookjesachtig en beschut tussen de bomen wordt afgewisseld met een schijnbaar oneindig 'landschap' van rechthoekige, moderne kantoorgebouwen. Hier is ook de brede kijk op het begrip landschap te ontdekken.

Echt Japan

Kers wil de verscheidenheid van het landschap in relatie tot het jaargetijde laten zien. 'Eigenlijk kennen we het land niet echt. Tokyo, Kyoto en Nagasaki zijn plaatsen waar we wel van gehoord hebben, maar dat is nauwelijks Japan te noemen'. Een mooie foto vindt hij zelf die van een vrouw, werkend op een klein akkertje dat met wit zeildoek afgebakend is van het grootse landschap er omheen. 'Het was heel treffend, deed haast naïef aan'.

Afgelopen zomer hebben vele liefhebbers van landschapsfotografie al kunnen genieten van het werk van Martin Kers, bij de expositie 'Blueprints of Desire' in het Noordbrabants Natuurmuseum. Niet te snel door het landschap reizen en zorgvuldig kijken; dit is de wijze waarop Kers door Japan reisde. Hij koos vooraf geen speciale plaatsen. 'De verscheidenheid in het landschap zie je door kriskras door het land te gaan. Alles is daarbij interessant'.

'Grote bekendheid heeft hij gekregen door de bijzondere wijze waarop hij Nederland in beeld bracht en nog brengt. Hij heeft het Hollandse landschap aanzien en een eigen gezicht gegeven. Zijn visie en stijl van fotograferen ontwikkelen nog steeds en zijn voor velen een inspiratiebron. Hij maakt veel reizen naar het buitenland. Vooral andere culturen inspireren hem om zijn fotografische grenzen te verleggen' (uit: Favourites 2000, Martin Kers, Blueprints of Desire').

Het Noordbrabants Natuurmuseum is gevestigd aan de Spoorlaan 434 te Tilburg, tegenover het busstation van Tilburg CS. Het museum is geopend op dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van
13.00 tot 17.00 uur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie