Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Matsuri' tijdens Tilburgse Japanweek

Datum nieuwsfeit: 09-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

21-8-2000

Ook Brabant herdenkt met Tilburgse Japanweek 400 jarige betrekkingen Nederland-Japan

In 2000 is het 400 jaar geleden dat er een (handels)relatie tussen Nederland en Japan tot stand kwam. In april 1996 is op initiatief van de regering de Stichting 400 jaar Nederland - Japan opgericht. Doel van de Stichting is het ontstaan van deze relatie te herdenken met een scala aan activiteiten

Ook Brabant, en in het bijzonder Tilburg, besteedt aandacht aan de herdenking van de 400 jarige relatie Nederland - Japan. Een comité onder voorzitterschap van Johan Stekelenburg wil de (Midden-)Brabantse bevolking via laagdrempelige activiteiten kennis laten maken met de Japanse cultuur.

Matsuri
Van zaterdag 9 september tot en met zondag 17 september 2000 vindt de zogenoemde "Tilburgse Japanweek " plaats. Een groot aantal activiteiten staan op het programma waaronder een "Matsuri" die op zaterdag 9 september 2000 van 11.00 uur tot 17.00 uur op het Heuvelplein wordt gehouden. "Matsuri" is de Japanse benaming voor een feestelijke markt. Op deze markt - enigszins te vergelijken met een braderie" - staan tenten met o.a. bonsai, ikebana, origami, kalligrafie, kimono's, vliegers, specifieke Japanse muziekinstrumenten, Japanse kunst en Japanse gerechten. Er zijn ook Japanse sportdemonstraties als sumo, judo, aikido en jiujitsu. Op de Matsuri treden Japanse trommelaars op, worden Bon-odori-dansen uitgevoerd en demonstraties gegeven van reuzenformaat kalligrafie.

Exposities
Op dezelfde dag worden exposities geopend in vier Tilburgse musea, waarin Japan centraal staat. In het Noordbrabants Natuurmuseum is dat de tentoonstelling "landschappen, spiegels van cultuur. In deze fototentoonstelling geven twee topfotografen, de Nederlandse Martin Kers en de Japanse Toshinobu Takeuchi, hun visie op de landschappen van Nederland en Japan. Eveneens in het Noordbrabants Natuurmuseum wordt aan de hand van foto's en teksten een beeld geschetst hoe Nederlanders Japan zien en Japanners Nederland. Zowel in Tilburg als in de Tilburgse zusterstad Minamiashigara hebben twintig inwoners verteld welk voorwerp voor hen het meest dierbaar is. Deze expositie kreeg de toepasselijke naam "Dierbaar Ding";
In het Scryption vinden de tentoonstellingen "Karakters in Beeld" en "Het ABC van Japan" plaats. "Karakters in Beeld" betreft een live-project van de Nederlandse beeldende kunstenares Liesbeth de Jonge en de Japanse kalligraaf Hiroyuki Matsumoto die samen in het museum een tentoonstelling maken waarin beeld en schrift samengaan. Het "ABC van Japan" geeft een impressie van het Japanse schrift en hoe de alfabetletters daar een rol in spelen.
"Kimono's van een adellijke dame" is de naam van een expositie in het Nederlands Textielmuseum. In deze tentoonstelling wordt een collectie kimono's getoond uit particulier bezit. De kleding is gedragen door een adellijke dame Sanae Okubo en bestaat uit 50 kimono's, 12 jassen (haori) en 17 ceintuurs (obi).

Japans getinte evenementen
Beats en Beyond - de wekelijkse dance-avond- krijgt een Japanse tint in Popcentrum 013 op zaterdag 9 september met onder meer Japanse pop, deejays, veejays, videogames en sushibar.
In de Schouwburg en de Concertzaal Tilburg en het Filmtheater Louis zijn tijdens de Japanweek optredens en voorstellingen met een Japans karakter hebben.

Symposium
In aanwezigheid van de Japanse ambassadeur Tadashi Ikeda vindt in het provinciehuis in 's-Hertogenbosch op donderdag 14 september een symposium plaats over de economische betrekkingen tussen Japan en Nederland, in het bijzonder Brabant. Tijdens forumdiscussies gaan praktijkdeskundigen, waaronder een Japanse reclamedeskundige en vertegenwoordigers uit het Japanse en Brabantse bedrijfsleven, onder leiding van Ton Planken met elkaar in gesprek over de succesfactoren in hun economische relatie nu en in de toekomst.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie