Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Open Monumentendag in Oegstgeest

Datum nieuwsfeit: 09-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Oegstgeest

Open Monumentendag in Oegstgeest

Zaterdag 9 september is het weer zover. Dan openen vele duizenden monumenten in Nederland gratis hun deuren voor u. Ook in Oegstgeest valt er op monumentaal gebied veel te genieten. De Wipwatermolen, Kasteel Oud-Poelgeest en het Tolhuis zijn slechts drie van de zestig monumenten die ons dorp rijk is.

Kasteel Endegeest
Op Open Monumentendag is Kasteel Endegeest tussen 10.00 uur en 16.00 uur geopend. U kunt onder begeleiding (er zijn diverse gidsen aanwezig) een bezoek brengen aan de mooiste ruimtes van het kasteel, waaronder de Blauwe Kamer, de Gele Kamer en het Souterrain. Ook de ijskelder en de zolder zijn te bezichtigen. De historie van Kasteel Endegeest gaat terug tot de late middeleeuwen. Het kasteel zoals we het nu kennen, werd echter gebouwd tussen 1647 en 1651. Tijdens de restauratie van het kasteel, tussen 1990 en 1993, werden er veel waardevolle details teruggevonden. Zo zijn de authentieke papieren behangsels en de prachtige gobelins in de Blauwe kamer zoveel mogelijk in oude staat hersteld. Daarnaast bleek dat het kasteel oorspronkelijk geheel omringd werd door een slotgracht. In de loop der jaren heeft het kasteel verschillende vooraanstaande en beroemde bewoners, waaronder René Descartes, gekend. Dit jaar is een beeld van Descartes geplaatst op het voorplein van het Kasteel. Voor of na de rondleiding kunt u gebruik maken van het terras met uitzicht op de slotgracht. U bent van harte welkom. U vindt Kasteel Endegeest aan de Endegeesterstraatweg 5 in Oegstgeest. Het parkeerterrein vindt u schuin tegenover de hoofdingang. Endegeest is vanaf station Leiden met buslijn 30 te bereiken.

De Jelgersmakliniek
Ook de oude Jelgersmakliniek is tussen 10:00 uur en 16:00 uur. geopend zijn. Dit gebouw (het huidige gemeentehuis) werd tussen 1899 en 1902 gebouwd voor de opname van 'zenuwlijers'. Rust was het toverwoord tegen deze ziekte. Om die reden liet de ontwerper van het gebouw zich inspireren door de chaletstijl uit Zwitserland, voor die tijd het ideale gezonde vakantieland. Er zijn vele verschillende balkonnetjes en veranda's, waar elementen uit de Jugendstil aan toegevoegd zijn. Binnenin het gebouw valt direct de lichtkoker op, die vanaf het dak het daglicht over de etages verspreidt. De vide is versierd met een fraai hekwerk, waarin ook weer de Jugendstil herkenbaar is. De Jelgersmakliniek heeft in het verleden veelvuldig bezoek van belangstellenden uit het buitenland gehad, zoals de psychiater Siegmund Freud, Gustav Mahler en Koningin Emma. Op Open Monumentendag kunt u nog meer over de historie van de Jelgersmakliniek en Oegstgeest te weten komen.

Kunstwerk Jan Wolkers
Het hele gemeentehuis zal (onder de begeleiding van een gids) geopend zijn. Bovendien wordt er in de raadzaal van het gemeentehuis een tentoonstelling van de Vereniging Oud Oegstgeest en het gemeentearchief gehouden met het thema 'Oegstgeest en water'. Hierbij kunt u , naast interessante kaarten en foto's, ook een historische filmopname zien. Daarnaast zal de Oegstgeester kunstenaarsvereniging In Stock haar werk tentoonstellen. Ook de dakpannenfabriek KDN-Teeuwen, die de originele Oegstgeester dakpannen maakt, is aanwezig. Jan Wolkers onthult om 13:00 uur in de tuin van het gemeentehuis het beeld 'Vrouwen in Verzet'. Ingrediënten genoeg voor een geslaagde dag. U vindt de Jelgersmakliniek aan de Rhijngeesterstraatweg 13 in Oegstgeest. De Jelgersmakliniek is vanaf station Leiden met buslijn 30 te bereiken.

Activiteiten
Er is niet alleen in de Oegstgeester monumenten veel te doen en te beleven. De scoutingvereniging Sagara Satrya's houdt van 10:00 uur tot
16:00 uur rondvaarttochten langs Oegstgeester monumenten. Zo kunt u vanaf de boot ondermeer Boerderij Haaswijck, het 'Groene Kerkje' en het Tolhuis bewonderen. De boot vertrekt elk heel uur en een tochtje duurt ongeveer 20 minuten. Een absolute aanrader! U vindt de Sagara Satrya's aan de Mariahoevelaan 2b in Oegstgeest.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie