Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Programma Open Monumentendag 2000 Den Helder

Datum nieuwsfeit: 09-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Helder

Open Monumentendag 2000

betreft: week: week 36

Zaterdag 9 september is het weer zover: Open Monumentendag! Het thema van de Monumentendag dit jaar is "Nederland waterstaat". Een thema dat onze gemeente, en heel Nederland, op het lijf geschreven is! Overal om ons heen zie je, en heb je te maken met, water. Of zoals op de site van de Open Monumentendag (www.openmonumentendag.nl) te lezen is: "Nederland leeft niet alleen ondanks, maar ook dankzij het water". Overal in ons land kun je daar de monumenten van zien: dijken, molens, gemalen, sluizen, bruggen en tunnels, maar ook havens, werven, dokken en forten. Zo ook in Den Helder, denk maar eens aan de forten van Napoleon en de Oude Rijkswerf Willemsoord.

Wat is er in Den Helder allemaal te zien en te doen op zaterdag 9 september?

Burgemeester Hoekzema opent om 10.00 uur bij het Marinemuseum de Open Monumentendag. Hieronder kunt u lezen wat u allemaal kunt zien en doen in Den Helder.

Marinemuseum

Het museum is gratis geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In de filmzaal van het museum kunt u een film bekijken over de opgraving van een 17e eeuwse koopvaarder uit het Scheurrak. Ook de mijnenveger `Abraham Crijnssen' en de onderzeeboot `Tonijn' kunt u bezoeken.

Reddingsmuseum

Het nationaal Reddingsmuseum `Dorus Rijkers' is gratis geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In het museum kunt u het Wrakkenregister van WRAKSYS bekijken. Mensen die duiken kunnen gebruik maken van gegevens uit dit register. Over het register wordt uitleg gegeven door Loek Deugd, de beheerder van het register.

Fort Erfprins

Altijd al willen weten hoe fort Erfprins er nu eigenlijk uitziet? Dan heeft u nu de kans. Tijdens de Open Monumentendag worden er vanaf 10.00 uur in groepen van ongeveer 25 mensen rondleidingen gegeven door de gangen van het fort. De rondleidingen duren zo'n 1,5 uur. Fort Erfprins is tot 17.00 uur geopend.

Ramschip Schorpioen

Achter het Marinemuseum ligt het ramschip de Schorpioen. Ook deze is te bezichtigen. Op de Schorpioen is een tentoonstelling van beelden van Hans Blank. Hans Blank heeft onder meer

de Fishery-award IJmuiden en de Audio & Video Totaal-award ontworpen. Beiden worden jaarlijks uitgereikt. Werk van hem is te zien in onder andere het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, het Dijkzichtziekenhuis en Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam, en in musea als het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, maar ook in ons eigen Reddingsmuseum `Dorus Rijkers'. Veel van het werk van Hans Blank heeft een duidelijke relatie met het water en de scheepvaart.

Oude Rijkswerf Willemsoord

Op de Oude Rijkswerf Willemoord wordt momenteel hard gewerkt om het nautisch themapark "Nederland over zee" te realiseren. Ondanks de werkzaamheden kunt u de werf tijdens de Open Monumentendag bezoeken. Van 11.30 tot 13.30 uur worden er op de Oude Rijkswerf Willemsoord rondleidingen gegeven over de bouwkundige restauratie.

Pinas

In gebouw 61 op de Oude Rijkswerf Willemsoord kunt u van 11.00 tot 13.30 uur de Pinas bezichtigen. De Pinas is een in de 17e eeuw veel voorkomend middelgroot koopvaardijschip. Het schip is in de Noordoostpolder opgegraven. In mei 1998 is het schip naar Den Helder gekomen.

Tentoonstelling installatiewedstrijd

Via de JEVAK-dorpen hebben kinderen mee kunnen doen aan een installatiewedstrijd. De kinderen konden een kunstwerk maken dat te maken heeft met het thema `Nederland waterstaat'. De inzendingen van deze wedstrijd staan in het WSOV-gebouw op de Oude Rijkswerf. U kunt de inzendingen van 10.00 tot 17.00 uur bekijken. Om 11.00 uur verricht burgemeester Hoekzema de prijsuitreiking in het WSOV-gebouw.

Behalve een installatiewedstrijd voor kinderen, konden winkeliers in de binnenstad meedoen met een etalagewedstrijd. Hierbij richtten winkeliers hun etalage zo in, dat deze te maken had met het thema van de monumentendag. De prijsuitreiking van deze wedstrijd is eveneens in het WSOV-gebouw om 11.00 uur.

Grachtenconcert

`s Avonds kunt u een grachtenconcert bezoeken tussen het schip van Kees en de Nieuwe Kerk. Het concert is niet speciaal voor de Monumentendag georganiseerd, maar is een sfeervolle afsluiting van een interessante dag. Het concert begint om 19.30 uur. Niek van Oostrum, piano, speelt samen met Saskia Viersen, viool, en het Athena Kwartet werken van Chopin, Fauré en Franck.

En verder...

Een aantal eigenaren van monumenten heeft bovendien zijn of haar monument voor het publiek opengesteld. Zo heeft Nieuws TV haar pand op de Kerkgracht 1, het voormalige stadhuis, opengesteld. Ook kunt u de kerk en de pastorie van de Hervormde Kerk bekijken aan het Nieuwe Kerkplein 2 en de Weststraat 59. Het voormalige duanekantoor op het Nieuwe Diep 23-24-25, waar tegenwoordig DRM is gevestigd, is ook open. Tenslotte kunt u het lichtschip Texel bezoeken, echter alleen tegen een kleine bijdrage.

laaste verandering: september 07, 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie