Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Open Monumentendag 2000: Nederland waterstaat

Datum nieuwsfeit: 09-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NIEUWSBRIEF 2000-4 | Vorig artikel | Inhoud

Open Monumentendag 2000: Nederland waterstaat

Op 9 en 10 september speelt de veertiende Open Monumentendag zich af rondom het water, onder de titel 'Nederland waterstaat'. De term 'waterstaat' betekent letterlijk 'de status van het land in relatie tot het water': vele monumenten zijn hier de stille getuigen van. Deze monumenten, en daarnaast vele andere, worden tijdens het tweede weekend van september zoveel mogelijk opengesteld.

Stuw in de lek bij Hagestein (foto Stichting OMD) De historische betekenis van het water voor Nederland is bijzonder groot. Water vormt niet alleen een constante bedreiging, maar biedt tegelijkertijd unieke kansen om welvaart te brengen. Tijdens de Open Monumentendag zijn verschillende water(staats)werken en monumenten te bezichtigen die op een of andere manier met het water zijn verbonden, van gemalen tot poldermolens, van droogdokken tot sluizen en stuwen. Maar ook waterschapshuizen, forten, droogdokken en scheepswerven, vuur- en watertorens, drinkwaterzuiveringsinstallaties, badhuizen, wasserijen, zwembaden en zelfs bierbrouwerijen en brandweerkazernes. Schokland, bij uitstek een getuige van de 'strijd tegen het water', was vroeger een eiland in de Zuiderzee en is nu een terpnederzetting in de in 1942 drooggevallen polder. Het voormalig eiland staat op de Lijst van het Werelderfgoed van de UNESCO en is de toepasselijke plaats voor de opening van de Open Monumentendag 2000, op donderdag 7 september aanstaande.
Naast de aan het thema verbonden objecten staan duizenden monumenten en historische gebouwen een dag of een weekend lang gratis open. U kunt een kijkje nemen in bijvoorbeeld kastelen, kerken en woonhuizen. De opengestelde monumenten vormen vaak ook het toneel van speciale activiteiten, zoals tentoonstellingen, concerten en rondleidingen. Het evenement is onderdeel van de 'European Heritage Days'. Deze Europese Open Monumentendagen worden in de maand september georganiseerd en vormen een initiatief van de Raad van Europa met steun van de Europese Unie.
Al in augustus is bij de VVV en ANWB kantoren en vestigingen van Bouwfonds het 'Open Monumentenmagazine' - voorheen de Open Monumentenkrant - verkrijgbaar met daarin een compleet overzicht van de circa 350 lokale dagprogramma's op 9 en/of 10 september in het hele land.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie