Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vleermuisavonden in het fort van Oelegem

Datum nieuwsfeit: 09-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

VLEERMUISAVONDEN IN HET FORT VAN OELEGEM

Vleermuizen zijn een bedreigde diergroep. Het verdwijnen van schuilplaatsen voor de overwintering heeft hier o.m. een rol bij gespeeld. Een van de belangrijkste nog bestaande overwinteringsplekken voor vllermuizen in Vlaanderen is het Fort van Oelegem te Ranst (A.). Dit vleermuizenreservaat (tevens een geklasseerd monument) wordt sinds 1984 beheerd door de Vlaamse Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubehoud "NATUUR 2000" v.z.w. In de loop van 16 jaar is het bestand van overwinterende vleermuizen ter plaatse opgelopen van enkele tien tot meer dan 1000 exemplaren.

Binnenkort, op de avonden van zaterdag 9 en van zaterdag 30 september (net voor het begin van de winterslaap), geeft "NATUUR 2000" aan alle geonteresseerden de kans om Fort Oelegem te bezoeken en er wat meer te vernemen over het leven van de hier overwinterende vleermuissoorten. De vleermuizenavonden in kwestie bestaan uit drie delen: een bekommentarieerde diareeks, waarbij toelichting wordt gegeven over de vleermuizen en hun biotoop, een korte wandeling door de fortgangen (met enig geluk kan men daar reeds enkele teruggekeerde vleermuizen observeren) en tenslotte een demonstratie met een bat detector, een toestel dat de ultrasone geluiden van bvb. op insecten jagende vleermuizen hoorbaar maakt.

De open vleermuisavonden zullen toegankelijk zijn om 20 u en om 21 u, vnl. om te lange wachttijden aan de poort te vermijden: wie wil deelnemen, meldt zich best even op voorhand aan bij "NATUUR 2000", het telefoonnummer is 03/231 26 04, het faxnummer 03/233 64 99 en het e-mailadres (natuur2000@planetinternet.be). Omdat het vochtig, koud en donker is in het fort (ideaal voor overwinterende vleermuizen!), wordt aangeraden waterdicht schoeisel, een warme trui en een goede zaklamp mee te brengen. Toegang en rondleiding kosten 100 BEF, behalve voor kinderen van 12 jaar of jonger, die 75 BEF bijdragen. Er zijn ook reducties voorzien voor houders van diverse passen.

Voor een meer gedetailleerd en gratis info-pakketje (met o.m. een wegwijzer) kan men tijdens de kantooruren terecht op het secretariaat van"NATUUR 2000", Bervoetstraat 33, 2000 Antwerpen (telefoon, fax, e-mail: zie hierboven).

Informatie over de vleermuizen van Fort Oelegem kan men overigens terugvinden op de website van "NATUUR 2000":
home.planetinternet.be/~n2000.

Werkgroep Fort Oelegem, Vlaamse Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubehoud "NATUUR 2000"
E-mail: (natuur2000@planetinternet.be)
Bervoetstraat 33
2000 Antwerpen
Tel.: 03/231 26 04
Fax: 03/233 64 99

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie