Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Open Monumentendagen Nederland Waterstaat in Zutphen

Datum nieuwsfeit: 09-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zutphen

Open Monumentendagen

De veertiende Open Monumentendag beslaat dit jaar twee dagen: zaterdag 9 en zondag 10 september. Het landelijke thema is dit keer 'Nederland waterstaat'. Monumenten op dit terrein zijn onder meer vuur- en watertorens, forten, sluizen, watermolens en scheepswerven. Belangrijk onderdeel van het programma vormen de vaartochten met het stoom-salonschip 'Succes', dat twee keer per dag tussen Zutphen en Deventer vaart.
Verder vaart ook de fluisterboot en wel op de Berkel. De Open Monumentendag speelt zich niet alleen af op en rond het water, maar zeker ook op het vasteland.
Er zijn tal van activiteiten en evenementen en veel monumenten zijn gratis toegankelijk voor het publiek. Een programmaboekje is binnenkort (gratis) verkrijgbaar bij de VVV en bij het stadhuis. Een greep uit het programma:

* stadswandeling langs de vele monumentale bezienswaardigheden in Zutphen;

* een stadsrondrit in de fluisterkar voor mensen die moeilijk ter been zijn;

* waterwandelroute, verzorgd door het Waterschap Rijn en IJssel;
* kanotochten over de Berkel;

* straattheater 'Voor ieder die het oog op wild durft te zetten';
* openstelling van monumenten als de St. Walburgskerk, het monumentale stadhuis, de broederenkerk, de St. Jan en de musea (waaronder ook het Grafisch Museum).

De Open Monumentendag beoogt de belangstelling voor het cultuur-historisch erfgoed te vergroten. Het is een landelijk evenement dat plaatselijk ingevuld wordt. Vorig jaar trok de Open Monumentendag zo'n 800.000 bezoekers.

Parkeren vrachtauto's

Vrachtauto's mogen buiten werktijd alleen nog maar geparkeerd worden op het bedrijventerrein De Mars en op het parkeerterrein achter het politiebureau aan de Houtwal. Dat hebben burgemeester en wethouders afgelopen dinsdag besloten.
Het gaat daarbij om vrachtauto's die -inclusief de lading- een lengte hebben van meer dan zes meter. Parkeren buiten de toegestane locaties is verboden tussen 's avonds zes uur en 's ochtends 08.00 uur. Sinds 1990 mochten vrachtauto's ook geparkeerd worden op een gedeelte van het bedrijventerrein De Stoven. Dat is nu niet meer toegestaan. Gezien de behoefte aan parkeerruimte voor vrachtwagens laat het college nagaan of het bedrijventerrein De Revelhorst na uitbreiding nog mogelijkheden biedt. De gedachten gaan uit naar een ruimte onder hoogspanningskabels waar geen bebouwing mogelijk is.

Perkeren vrachtauto's

Vrachtauto's mogen buiten werktijd alleen nog maar geparkeerd worden op het bedrijventerrein De Mars en op het parkeerterrein achter het politiebureau aan de Houtwal. Dat hebben burgemeester en wethouders afgelopen dinsdag besloten.
Het gaat daarbij om vrachtauto's die -inclusief de lading- een lengte hebben van meer dan zes meter. Parkeren buiten de toegestane locaties is verboden tussen 's avonds zes uur en 's ochtends 08.00 uur. Sinds 1990 mochten vrachtauto's ook geparkeerd worden op een gedeelte van het bedrijventerrein De Stoven. Dat is nu niet meer toegestaan. Gezien de behoefte aan parkeerruimte voor vrachtwagens laat het college nagaan of het bedrijventerrein De Revelhorst na uitbreiding nog mogelijkheden biedt. De gedachten gaan uit naar een ruimte onder hoogspanningskabels waar geen bebouwing mogelijk is.

Subsidie voor vervanging loden leidingen

Zo'n 300.000 woningen in Nederland hebben nog een loden binnenwaterleiding. Het gaat om woningen die voor 1960 zijn gebouwd. Loden leidingen geven minuscule deeltjes lood af aan het drinkwater. Voor kinderen tot een jaar kan dat gezondheidsrisico's opleveren. Sinds kort is het weer mogelijk om subsidie te krijgen voor het vervangen van loden leidingen. Vervanging gebeurt op vrijwillige basis. Waterleidingbedrijven zijn echter verplicht de loden aansluitleiding tot in de woning te vervangen.
Het subsidiebedrag wordt berekend aan de hand van het aantal meters nieuw aan te leggen binnenwaterleiding. Dat bedrag wordt aangevuld met de zogenoemde begeleidingskosten van de installateur. Het maakt niet uit of het werk door de installateur dan wel in eigen beheer wordt uitgevoerd. Er moet wel een offerte van een erkend installateur aan ten grondslag liggen.

Bedragen

* bij kosten t/m 1.000 gulden: 75% van die kosten;
* bij kosten tussen 1.000 en 2.000 gulden: 750 gulden plus 60% van de kosten boven de 1.000 gulden;

* bij kosten tussen 2.000 en 3.000 gulden: 1.350 gulden plus 50% van de kosten boven de 2.000 gulden

* bij kosten van meer dan 3.000 gulden: een subsidie van 1.850 gulden.
De regeling is van kracht tot het einde van 2004. De aanvraag voor huurwoningen kan eventueel de de huurder worden gedaan maar moet dan mede ondertekend worden door de eigenaar/verhuurder. Bovendien moet elke aanvraag altijd mede ondertekend worden door een erkend installateur.

Een aanvraagformulier is verkrijgbaar bij de Stichting Loodsanering Nederland, telefoon 070 3477551. Het aanvraagformulier moet ingediend worden bij het ministerie van VROM. VROM betaalt ook de subsidie. Een informatiefolder is verkrijgbaar bij de balie (nr. 8) van de dienst Stadswerk in het stadhuis, 's Gravenhof 2.

Evenementen

's Gravenhoffestival
Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 augustus wordt op het 's Gravenhof het 's Gravenhoffestival gehouden.
De burgemeester heeft daarvoor op 13 juli jl. vergunning verleend. In verband hiermee zal de rijbaan 's Gravenhof (tussen de St. Walburgskerk en de parkeerplaats 's Gravenhof) afgesloten worden vanaf 25 augustus, 07.00 uur 's morgens tot en met maandag 28 augustus, 10.00 uur 's morgens. Gedurende deze periode kan het verkeer wel rondom de St. Walburgskerk rijden om de Lange Hofstraat te bereiken, behalve tijdens de buitenconcerten. Dan is ook die route afgesloten, evenals de route richting Waterstraat.
de buitenoptredens zijn:

* op 25 augustus van 20.30-22.00 uur;

* op 26 augustus van 20.30-23.00 uur;

* op 27 augustus van 14.30-16.30 uur.

In verband hiermee is de parkeerplaats 's Gravenhof afgesloten:
* op 25 augustus van 12.00-24.00 uur;

* op 26 augustus van 17.00 uur tot en met 27 augustus, 17.00 uur.
Dit parkeerverbod geldt voor zowel de betaalde parkeerplaatsen als de vergunningshoudersplaatsen. Ook de parkeerplaatsen (voor vergunninghouders) aan het Kerkhof, zijde 's Gravenhof zijn gedurende de genoemde tijden afgesloten.

Kunstmarkt
Op zondag 27 augustus aanstaande wordt op de IJsselkade de jaarlijkse kunstmarkt gehouden. Op die dag mogen er geen auto's staan op de parkeerplaatsen achter de kademuur en bij het waterwerk.

Feestweek
Vanaf zondagnacht 3 september, 24.00 uur, moeten de Zaadmarkt, Houtmarkt en Groenmarkt autovrij zijn. In verband met de feestweek wordt de jaarlijkse kermis maandachtend vroeg (4 september) opgebouwd.

SP-raadslid treedt terug

Mevrouw P. Elizen, raadslid van de Socialistische Partij (SP) in Zutphen, kan wegens persoonlijke omstandigheden gaan raadsvergaderingen bijwonen. De SP-fractie heeft daarom besloten om de huidige fractiemedewerker, de heer D. Westerveld, is september voor te dragen als raadslid voor de SP. Mevrouw Elizen blijft wel betrokken bij de fractie. Zodra de omstandigheden het toelaten zal zij weer als fractiemedewerker en als lid van de raadscommissie Welzijn, Natuur & Milieu functioneren. Wanneer de omstandigheden van mevrouw Elizen het toelaten, zal de heer Westerveld weer voor haar plaats maken, aldus een persbericht van de Zutphense SP.

Dienstregeling Beverbus

In de openbaar vervoer-gids van Syntus is ook de dienstregeling van de Beverbus opgenomen. Deze dienstregeling blijkt voor enige onrust te hebben gezorgd, omdat daarin niet alle haltes van de Beverbus zijn vermeld. Aan de routes is ten opzichte van de vorige dienstregling bijna niets veranderd. Alleen vanwege de herinrichting van de Graaf Ottosingel en de Polsbroek is een kleine wijziging doorgevoerd: de Beverbus rijdt niet meer via Polsbroek en Hogestraatje naar de Laarstraat, maar via de Graaf Ottosingel. De Beverbus komt dus nog wel in de Laarstraat en ook bij De Polbeek. In verband met het instellen van eenrichtingverkeer zijn de haltes op de Polsbroek en het Hogestraatje opgeheven. Bezoekers van de winkels op het Miro-terrein kunnen uitstappen bij 'De Martinet' (dichtstbijzijnde halte), de Graaf Ottosingel of de Laarstraat. Overigens, de wijziging van de route van de Beverbus dateert al van december vorig jaar. Toen is eenrichtingverkeer ingesteld in het Hogestraatje, waardoor de bus er niet meer door kon.
In de Beverbus kunnen strippenkaarten en alle overige plaatsbewijzen (zoals OV-jaarkaarten) die in het openbaar vervoer geldig zijn, worden gebruikt. Bovendien is er een speciaal Beverabonnement voor mensen van 65 jaar en ouder. Dit is te koop bij het informatiecentrum van de Stichting Ouderenwerk in centrum De Born. Het Beverabonnement is binnen de gemeente Zutphen ook geldig op lijn 80.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...