Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nevenactiviteiten Monumentendagen gemeente Leiden

Datum nieuwsfeit: 09-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Nevenactiviteiten


1. Vrijdag 8 september vindt om 20.00 uur in Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 32, een lezing plaats over 'Water in Japanse tuinen'. Carla Teune, hortulana van de Hortus Botanicus houdt de lezing, die is georganiseerd door Oud-Leiden. Toegang gratis.


2. De Hortus Botanicus, Rapenburg 73 is niet gratis toegankelijk tijdens de Open Monumentendagen. Lezing op zondag 15.00 uur: 'Water in Japanse tuinen' door hortulana Carla Teune. Rondleidingen: zaterdag 13.00 en 15.00, zondag 13.00 uur. Max. 25 pp.


3. Het Sieboldhuis aan het Rapenburg 19 is op zaterdag tussen 10.00 en 13.00 uur gratis toegankelijk. Naast rondleidingen door het museum zal ieder heel uur een film over Japan vertoond worden.


4.Rondvaart over de meren met Groene Hart Cruises op zondag om 13.00 en 15.00 uur. Op deze gratis rondvaart krijgt u te horen hoe wij onze voeten droog houden. Vertrek vanaf de Haven. Duur van de tocht is ongeveer anderhalf uur. Max. 100 pp. per vaart.


5. Op beide Open Monumentendagen varen gratis waterbussen een vaste route. Iedere gebruiker is verplicht uit te stappen op de volgende halteplaats. De boten varen via de Nieuwe Rijn, het Utrechts Jaagpad, de Haven en de Oude Rijn. Halteplaatsen: Trouwsteiger Stadhuis en Zijlpoort. De waterbus vertrekt om het half uur. De laatste vaart vertrekt om 16.00 uur vanaf het Stadhuis.


6. Op zondag kunt u deelnemen aan een culturele rondvaart van Kunsthistorisch Bureau Steeds Mooier door de grachten van de binnenstad. Om 13.00 en 14.30 uur start de rondvaart vanaf de aanlegsteiger van Rederij Rembrandt aan de Beestenmarkt. De rondvaart duurt een uur. Max. 50 pp. per vaart.


7. Op zaterdag zal, in de Historische Haven aan het Galgewater, een trekschuit te bewonderen zijn. Bij goed weer zal op zondag getoond worden hoe het trekschuitjagen in zijn werk ging. Langs het Delfts Jaagpad, tussen zwembad De Vliet en de Korte Vliet, zal een trekpaard ingespannen worden. (Zie pagina 3 van deze Stadskrant.)


8. Uit de tijd dat weeskinderen minder zachthandig werden opgevangen dan tegenwoordig stamt de weesjongensspuit, de brandweerspuit die zij gebruikten als ze voor brandbestrijding werden opgeroepen (zie pagina 3 van deze Stadskrant). De tentoonstelling is op zaterdag en zondag te zien op de Kruisstraat 28/hoek Narmstraat.


9. Tijdens de zaterdag van de Open Monumentendagen zal in het Archeologisch Centrum,
Aalmarkt 1-3 een tentoonstelling te zien zijn met de resultaten van opgravingen in de Oostvlietpolder en in het sportpark Pomona. Daar werd deze zomer een nederzetting uit de Romeinse tijd ontdekt.


10. De Breestraat 123 is een pand in restauratie. Jan Dröge vertelt over het bouwhistorisch onderzoek. (Zie pagina 3 van deze Stadskrant.)


11. In de loop der jaren heeft de heer Piet Anker een grote verzameling historisch gereedschap opgebouwd. Op de Open Monumentendagen zal hij op Vlietweg 72 de objecten die te maken hebben met water (waaronder pompen) tentoonstellen.


12. Op het plein van de Hooglandse kerk toont de Monumentwacht Zuid-Holland hoe zij gebouwen inspecteert en waarop gelet wordt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie