Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetsvoorstel Vlaamse Volksunie gunt homo's ouderlijk gezag

Datum nieuwsfeit: 09-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Kamerlid Van Weert maakt komaf met discriminatie ten nadele van homo- of lesbiennekoppels met kinderen (08/09/00)

In het huidige recht is het ouderschap vooral biologisch gedetermineerd. Als gevolg van deze regeling kan de partner van een homoseksuele ouder geen ouderlijk gezag uitoefenen over het kind dat hij of zij met zijn of haar partner opvoedt.
Kamerlid Els Van Weert dient nu een wetsvoorstel in dat aan deze acute nood tegemoet komt.

In het begin van de 21ste eeuw is homoseksualiteit niet langer een taboe. Steeds meer homokoppels komen openlijk voor hun geaardheid uit. Steeds vaker ook groeien kinderen op bij twee mama's of twee papa's. Ondanks recente initiatieven rest er een grote kloof tussen de maatschappelijke realiteit en het wettelijke kader. Die manifesteert zich ook in de positie van homokoppels met kinderen.

Ter wegwerking van de bestaande discriminatie introduceert VU&ID-kamerlid Els Van Weert een wetsvoorstel naar Nederlands model. Het voorstel verleent de biologische ouder en een persoon waarmee de ouder een relatie heeft, de mogelijkheid om via de jeugdrechtbank samen belast te worden met het ouderlijk gezag. Dat kan sowieso als het biologische ouderschap maar vaststaat ten opzichte van één ouder. In de hypothese dat de afstamming ten opzichte van de biologische vader en moeder vaststaat, staat dezelfde optie open mits voldaan is aan een dubbele voorwaarde: de ouder en zijn partner moeten gedurende minstens één jaar samen het kind hebben opgevoed, en de biologische ouder moet gedurende drie jaar alleen het ouderlijk gezag hebben uitgeoefend. Bij het verzoekschrift kan een verzoek tot wijziging van de familienaam worden gevoegd.

Dezelfde mogelijkheid staat open voor koppels van wie één partner een kind heeft geadopteerd.

Aan het gezamenlijk gezag zijn rechten en plichten verbonden: de partners die het gezamenlijk ouderlijk gezag uitoefenen zijn verantwoordelijk over de persoon en over de goederen van het kind. De persoon die samen met de ouder het ouderlijk gezag uitoefent is verplicht levensonderhoud te verstrekken aan het kind. Deze verplichting kan blijven verder bestaan nadat de partners uit elkaar zijn gegaan.

In het wetsvoorstel wordt uitdrukkelijk voorzien dat de partner van de biologisch ouder, bij overlijden van de ouder, de voogdij uitoefent over het kind.
De jeugdrechtbank moet diverse belangen tegenover elkaar afwegen. Er wordt rekening gehouden met de partner van de biologische ouder, maar ook met de biologische ouder zelf.

Zo kan de partner van de biologische ouder nooit het ouderlijk gezag uitoefenen, wanneer beide biologische ouders titularis zijn van het ouderlijk gezag. Uiteraard moet elke beslissing genomen worden vanuit het belang van het kind, en moet een kind ouder dan twaalf jaar voorafgaandelijk worden gehoord.

Met dit initiatief wordt een belangrijke stap gezet in de richting van de gelijke behandeling van hetero- en homoparen, in afwachting van het openstellen van het huwelijk voor homoparen en de adoptie door homopartners. VU&ID steunt de initiatieven die op dat terrein reeds genomen zijn.

Auteur:
Els Van Weert
VU&ID-kamerlid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder VU
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: (ben.weyts@vu.be)
Url: www.vu.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie