Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cursus FOW: spiritualiteit in het dagelijks leven

Datum nieuwsfeit: 09-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Spiritualiteit in het dagelijks leven
Illusie en zingeving (9 september 2000)

De rode draad door deze dag is de uitspraak van de boeddhistische filosoof Nagarjuna: 'Samsara is Nirwana'. De doelstelling van deze dag is minstens dat je aan het eind begrijpt wat deze uitspraak betekent. Maar bovendien biedt die uitspraak een perfect uitgangspunt om enkele oosterse en westerse begrippen met elkaar te vergelijken. We gaan de uitspraak van Nagarjuna leggen naast teksten van Sartre en Popper. De overeenkomsten zijn best verrassend.
Wat men in het Oosten 'leegte' noemt kun je op z'n westers heel goed verstaan als 'vrijheid'. Als je niet meer gevangen zit in een beschrijving van de werkelijkheid, als je die beschrijving volgens Sartre 'genietst' hebt, als je dus aangekomen bent in de leegte, ontstaat de ruimte voor zingeving.
Als er geen illusie mogelijk was, was er ook geen mogelijkheid tot zingeving. Wie zich bevrijd heeft van illusie en beseft dat de betekenisgeving aan het bestaan een daad van vrijheid is, schept zelf de zin van z'n bestaan. Uit het niets, zegt Sartre. Als vorm van Samsara, zegt Nagarjuna. Als schepping van de menselijke geest, zegt Popper. We gaan het verder hebben over taal en werkelijkheid, over 'dingen' en 'waarden', over de mogelijkheid om te liegen, over Grote Verhalen, over het Rad van Samsara, over de definitie van Sartre van 'kwade trouw' en over de 'drie werelden' van Popper.
En dat zal allemaal nog blijken heel toepasbaar te zijn op de praktijk van het dagelijkse leven.

Drs. B. Moerland studeerde filosofie aan de universiteit van Leiden. Hij heeft nu een filosofische praktijk. Eén dag per week doceert Bram Moerland cultuurfilosofie aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Zijn bijzondere belangstelling gaat uit naar de geschiedenis en de filosofie van de wereldreligies.
Hij verzorgt ook een driejarige leergang Filosofie en spiritualiteit. Ooit overwoog hij boeddhist te worden. Bram Moerland scheef o.a. een boek over de Katharen.

Algemene gegevens:

1. CURSUSPROGRAMMA "ORIËNTATIE IN VERSCHEIDENHEID" van de Stichting filosofie Oost - West

2. FOW is een landelijke organisatie: Filosofie Oost-West wil bijdragen aan de ontwikkeling van mondiaal denken op basis van begrip en respect en niet op basis van politieke macht, economisch gewin of Westerse dominantie. Zij streeft ernaar dat de verschillen in denken samen komen tot een dialoog. De Stichting is levensbeschouwelijk neutraal.

3. Op negen zaterdagen per jaar verzorgen - parallel aan elkaar - vier docenten elk vier uur colleges over een vastgelegd onderwerp.
4. Adres: Vergader- en zalencentrum "Vredenburg 19", Vredenburg 19 in Utrecht.
5. Tijd van 10.00 - 16.30 uur; toegang f 50,- per dag (voor 2001 f 75,- per dag) aan de zalen te voldoen.

6. Data voor 2000 zijn 9 september, 7 oktober, 4 november, 25 november; en voor 2001: 19 januari, 17 februari, 17 maart, 21 april, 12 mei, 15 september, 6 oktober, 10 november en 15 december.

7. Folder en inschrijven bij: het secretariaat van Filosofie Oost - West, Zaanmarkstraat 18, 4811 BREDA of e-mail info@filosofie-oostwest.nl
8. Website www.filosofie-oostwest.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie