Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zwerfsteneneiland Maarn de hele dag open

Datum nieuwsfeit: 09-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
22 augustus 2000

NATUUR-CULTUUR 2000
ZWERFSTENENEILAND MAARN ZATERDAG 9 SEPTEMBER HELE DAG OPEN

Geïnspireerd door de enthousiaste reacties van de talrijke bezoekers aan het zwerfsteneneiland Maarn stelt de provincie Utrecht samen met de gemeente Maarn en de ontzander van Schoonhoven op zaterdag 9 september het zwerfsteneneiland de gehele dag open.

zwerfsteneneiland
Het zwerfsteneneiland Maarn is 17 november 1999 als 3e aardkundige Monument in de provincie Utrecht geopend. De basis vormde de royale schenking van een collectie van 750 zwerfstenen door de ontzander, de heer van Schoonhoven aan de provincie Utrecht. Dankzij de actieve medewerking van diverse vrijwilligers en de financiële ondersteuning van de provincie Utrecht werd een uniek monument gebouwd. Bij de opening werd het door de provincie Utrecht tot Aardkundig Monument benoemd.

Het zwerfsteneneiland ligt in de groeve "de zanderij" in Maarn. De stenen van het monument zijn allemaal afkomstig uit de zandgroeve. Zwerfstenenspecialist Jaap Zandstra determineerde de stenen en kon door nader onderzoek aantonen dat de stenen uit de directe omgeving van Stockholm afkomstig zijn. Maar liefst 150.000 jaar geleden werden ze door het landijs naar Nederland vervoerd en ter hoogte van de zanderij neergelegd.
Kunstenaar en vormgever Peter Enter kwam met het creatieve idee om de voormalige draaischijf van het rangeerterrein uit het begin van de 20e eeuw bij het monument te betrekken. Mede in verband met de komst van het jaar Natuur Cultuur 2000 heeft de provincie Utrecht de draaischijf als industrieel erfgoed in het Aardkundig Monument opgenomen.

Bij de 16 groepsrondleidingen die provinciaal ambtenaar Wim Hoogendoorn dit jaar in het kader van Natuur Cultuur 2000 heeft gegeven, blijkt de grote interesse en waardering die de burgers hebben voor dit Aardkundig Monument. Daarom heeft de provincie samen met de gemeente Maarn en de ontzander van Schoonhoven een open dag voor het zwerfsteneneiland georganiseerd. De zanderij zal op 9 september in het kader van openmonumentendag van 9.00 - 17.00 geopend zijn. In ieder geval zullen Wim Hoogendoorn, de projectleider van het monument en Peter Enter de vormgever van het monument en andere deskundigen aanwezig zijn om eventuele vragen van de bezoekers te beantwoorden.

routebeschrijving
De zanderij is gelegen in de gemeente Maarn, direct ten zuiden van de A12. Vanaf Maarn richting Doorn rijdend moet de eerste afslag naar rechts genomen worden. Deze Bergweg loopt dood op een rij huizen. Hier gaat u naar rechts en na 100 m naar links. Dan komt u bij het hek van de zanderij dat alleen deze dag voor de bezoekers wijd open staat. Auto's en fietsen kunnen binnen het hek parkeren.

andere bezoekmogelijkheden
Voor wie op 9 september niet kan: omdat de zanderij de eerstkomende jaren nog niet vrij toegankelijk is, is een regeling getroffen. Op 2 manieren is het mogelijk om onder deskundige begeleiding ook nu al het eiland te bezoeken voor een rondwandeling van zo'n 1 a 1,5 uur. Particulieren kunnen afspraken maken via de VVV in Maarn (tel. nr. 0343-444787). De eerste zaterdag van de maand vindt namelijk onder begeleiding van Maarten van Vliet een rondwandeling plaats. Daarnaast kunnen voor groepen incidenteel andere afspraken gemaakt worden. Dat kan via de VVV in Maarn, maar ook via de homepage van het zwerfsteneneiland: go.to/aardkundigewaarden Een virtueel bezoek aan het zwerfsteneneiland via de homepage is overigens ook een aanrader

www.natuurcultuur2000.nl

(Voor informatie: Karin.Tuinman@Provincie-Utrecht.nl, 030 - 258 33 25)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie