Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cursus Japanse massage bij Karate School Ta Mo Wageningen

Datum nieuwsfeit: 10-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

CURSUS
JAPANSE MASSAGE (Shiatsu)
DOOR ARAGON VAN WIETINGEN

BIJ KARATE SCHOOL TA MO

WAT IS HET
De doelstelling van shiatsu is om door middel van massage-technieken met duimen, vingers, handpalmen, e.a. de gezondheid te bevorderen en speciale gezondheidsklachten te behandelen.

Dit alles gebeurt, net als bijvoorbeeld bij de acupunctuur, op basis van de ervaringskennis van de traditionele Chinese geneeskunde. Men kan shiatsu zien als een acupunctuur zonder naalden: meridianen behandelen die een bepaalde betekenis (energetica) hebben voor de verschillende levensfunkties (spijsvertering, bloedsomloop, adem-haling, emotie, concentratie, enz.).

MERIDIANEN
Bij Iokai shiatsu ziet men de meridianen als doorlopende rivieren. Dit in tegenstelling tot de acupunctuur die op specifieke punten op die meridianen werkt. Onze levensenergie hoort te stromen, zoals men dat in de yoga altijd al begrepen heeft. Strekt men 's ochtends het lichaam in bepaalde richtingen dan komt de stroming op gang en worden de levensfunkties zoals de ademhaling en bloedsomloop gestimuleerd.

Meridianen zijn in feite reflexbanen die in verbinding staan met de inwendige organen en daardoor met alle levensfunkties. Door deze meridianen met massagetechnieken te stimuleren of juist te sederen (ontspannen) beïnvloeden we alle levensfunkties, zowel op het lichamelijke, psychische als spirituele vlak. Daarnaast houdt Iokai Shiatsu zich ook intensief bezig met het mobiliseren van gewrichten omdat daar vaak de energiestroom geblokkeerd wordt.

Diagnose
Om te bepalen welke meridianen er behandeld moeten worden vertrouwt Iokai shiatsu op de gevoeligheid van de handen en ons intuïtieve inzicht. Diagnose gebeurt vooral op de buik omdat deze het centrum van ons lichaam is. Aanraking daar is tegelijk al een diepgaande behandeling. De behandeling van de meridianen geeft een dieper inzicht in het functioneren en is dus tegelijkertijd diagnose. Diagnose en behandeling staan in een continue uitwisseling. Daarvoor is natuurlijk een buitengewone gevoeligheid vereist; goede training en een open instelling die men kan ontwikkelen door meditatie, staan aan de basis daarvan.

Degene die behandeld wordt, wordt niet gezien als object waar technieken op toegepast moeten worden. Hij of zij is deel van een wederzijdse zoektocht; alleen een voortdurende zoektocht naar de levenskracht roept diezelfde levenskracht op.

DE UITWERKING
Shiatsu kan een mooie aanvulling zijn op een allopatische behandeling en deze ondersteunen. Er zijn feitelijk weinig contra-indicaties voor shiatsu. De meridiaanbehandeling werkt goed bij een grote verscheidenheid aan gezondheidsklachten omdat het eigen herstelvermogen gestimuleerd wordt en steeds het complete functioneren van de persoon gebalanceerd wordt. Zeker ook vage, moeilijk te omschrijven klachten, symptomen van inwendige stoornissen, verminderen vaak sterk door behandeling met shiatsu.

Die inwendige stoornissen kunnen de meest verscheiden klachten veroorzaken van problemen met spieren en gewrichten, circulatie, spijsvertering, stofwisseling tot omschreven ziektes. In die zin werkt shiatsu dus ook preventief.

DOOR WIE
Aragon van Wietingen (1953) werkt sinds 1978 als shiatsutherapeut. Hij is in eerste instantie opgeleid door de Nippon Nederlandse Shiatsuschool en daarna heeft hij zijn studie voortgezet bij de Iokai Shiatsu Academie. Zijn praktijk voert hij in Den Bosch.
Vanaf 1985 geeft hij les in zen-shiatsu, verzorgde tot en met 1992 de drie-jarige opleiding tot Zen Shiatsutherapeut en daarna tot 1999 de vierjarige opleiding tot Iokai Shiatsutherapeut in Den Bosch. Naast vele korte kursussen voor beginners en bijscholing voor professionele therapeuten heeft hij ook de praktijklessen gegeven van de shiatsuopleidingen in Arnhem en Turijn.
Behalve Iokai Shiatsutherapeut en -docent is Aragon ook BBN aikido leraar (niet praktiserend) en assisteert hij Yoshigasaki sensei bij diens ki-classes (oefeningen in de coördinatie van geest en lichaam).

NOG MEER INFO?
home.wxs.nl/~tamo

WAAR?, enz.

PLAATS: Karate School Ta Mo, Dijkstraat 1 - A, Wageningen DATA: Zondag 10 september; 22 okt; 19 nov en 17 dec (2000). TIJD: 10.00 - 17.30 uur
OPGAVE EN INFORMATIE: S. Leijenhorst, Johan Buziaustraat 61, 6708 NR Wageningen. Telefoon: 0317-415883; Fax: 0317-416959; E-mail: (tamo@wxs.nl); website: home.wxs.nl/~tamo
MEENEMEN: warme loszittende kleding, aantekenmateriaal en cursusgeld.

Met hartelijke groet,

Sydney Leijenhorst
Johan Buziaustraat 61

6708 NR Wageningen
0317-415883
Fax: 0317-416959
E-mail: (tamo@wxs.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie