Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Dynamiek in akkerrand in model gevangen

Datum nieuwsfeit: 11-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

ma 11-09-00 DYNAMIEK IN AKKERRAND IN MODEL GEVANGEN


tijd 16:00 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie ir. P. Schippers, Wageningen
titel Modelling the vegetation dynamics in the arable field boundary
promotor(en) prof.dr.ir. M.J. Kropff (gewas- en onkruidecologie) prof.dr. F. Berendse (natuurbeheer en plantenecologie) (co)promotor(en) dr. W. Joenje (gewas- en onkruidecologie)
informatie Stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003
Akkerranden zijn belangrijk voor de overleving van plantensoorten in een landschap dat wordt gedomineerd door landbouw. Door de intensivering van de productie is de plantaardige biodiversiteit in agro-ecosystemen aanzienlijk afgenomen. Belangrijke factoren hierbij zijn het toegenomen gebruik van kunstmest, de toegenomen verstoring, de veranderingen in maairegime en de afname van de akkerrandoppervlak. Om de effecten van verschillende factoren op de vegetatiesamenstelling van akkerranden experimenteel te onderzoeken, zijn grote en langdurende proeven nodig. Peter Schippers heeft zich daarom toegelegd op het ontwikkelen van een simulatiemodel waarmee snel inzicht verkregen kan worden in de dynamiek van akkerranden. De voorspellende waarde van het ontwikkelde model is getoetst aan de hand van veldexperimenten met vier grassoorten. Op basis van het model komt Schippers met vier aanbevelingen om akkerranden op te fleuren: voorkom bemesting vanuit de akker, verstoor jaarlijks hooguit 20% van het oppervlak, maai en voer het maaisel af, en maak de akkerrand zo breed mogelijk.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie