Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rechter biedt starter uitweg uit verplicht ziekenfonds

Datum nieuwsfeit: 11-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Rechter biedt starter in 1997 uitweg

In een opmerkelijke uitspraak heeft het gerechtshof in Arnhem een startende ondernemer een uitweg uit het verplichte ziekenfonds voor zelfstandigen geboden. Het gerechtshof oordeelde dat de regeling voor starters "tot een uitkomst kan leiden die niet overeenkomt met de door de wetgever voor ogen genomen toetsing aan een meer duurzaam inkomensperspectief."

Sinds 1 januari 2000 moeten zelfstandige ondernemers verplicht toetreden tot het ziekenfonds. Om te bepalen of dit het geval is, wordt gekeken naar het inkomen dat de zelfstandige in de periode 1995-1997 heeft verdiend. Ligt dat gemiddeld onder de f 41.200 dan wordt de betrokkene verplicht de particuliere ziektekostenverzekering op te zeggen en zich aan te melden bij het ziekenfonds. Komt het inkomen later weer boven de inkomensgrens, dan volgt de omgekeerde route.

Vanaf het bekend worden van deze regeling hebben vele zelfstandigen zich daartegen verzet. Het leidde tot een stroom van ruim 30.000 bezwaarschriften tegen de beschikkingen van de belastingdienst. Hun bezwaren richtten zich tegen de verplichting van verzekeringsvorm te veranderen, waarbij niet gegarandeerd is dat de dekking hetzelfde bleef. En tegen de hogere premies bij toetreding tot het ziekenfonds of bij (latere) terugkeer uit het ziekenfonds naar een particuliere verzekering.

Al een paar maal werd de fiscus door de rechter op de vingers getikt vanwege procedure-fouten. Haastige spoed bleek ook in dit geval niet goed. Maar verder vingen de protesterende zelfstandigen bot. Tot afgelopen dinsdag. Toen deed het gerechtshof in Arnhem uitspraak in de zaak van een zelfstandige ondernemer, die in 1997 was toegetreden tot het ingenieursbureau van haar partner.

Het Arnhemse Hof vernietigde de beschikking van de belastingdienst dat zij verplicht ziekenfonds verzekerd was. Kernpunt van de kritiek van het Hof was dat bij starters slechts naar één toetsjaar gekeken wordt. Nog meer dan bij gewone zelfstandigen is het inkomen van starters sterk afhankelijk van "toevallige omstandigheden en keuzes die de ondernemer binnen de wettelijke mogelijkheden kan maken", aldus het Hof. Uit de parlementaire behandeling blijkt echter dat de wet gebaseerd is op "het uitgangspunt dat voorkomen moet worden dat een zelfstandige zich regelmatig op een andere wijze tegen ziektekosten zou moeten verzekeren". De conclusie van het Hof luidde dat de inspecteur in dit geval het inkomen in 1997 niet mag hanteren om te bepalen of de betrokkene verplicht ziekenfondsverzekerd is.

Een uitgebreide versie van de uitspraak is gepubliceerd op de website, waar de zelfstandigen zich sinds de start van de acties hebben verenigd. Met name voor zelfstandigen die in hun eerste jaar een laag inkomen hebben door hoge begininvesteringen, maar daarna snel op dreef komen, gloort er weer een sprankje hoop.

Jan Ehrhardt

Monitor Telefoon: 020 620 39 30

Makelaars in kennis Telefax: 020 620 84 80

Postbus 93580 Email: (Jan.Ehrhardt@monitor.nl)

1090 EB Amsterdam www.monitor.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie