Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorlichtingsbureau Vlees in beklaagdenbank na klacht AKB

Datum nieuwsfeit: 11-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT


Onderwerp: klacht tegen vleesadvertentie
Datum: 8 september 2000

Reclame Code Commissie behandelt klacht AKB

Voorlichtingsbureau Vlees in beklaagdenbank

Maandag 11 september behandelt de Reclame Code Commissie de klacht die de Alternatieve Konsumenten Bond (AKB) heeft ingediend tegen het Voorlichtingsbureau Vlees. Het Voorlichtingsbureau plaatste op 28 juli van dit jaar in de Telegraaf een paginagrote advertentie, waarin stond dat meisjes die stoppen met het eten van vlees ernstig in hun intelligentie kunnen worden aangetast.
De klacht van de AKB zal maandag 11.15 uur aan de orde komen. Op de zitting zal de AKB een toelichting geven waarom de beweringen die in de advertentie staan kwetsend, misleidend en wetenschappelijk onbewezen zijn.

Het Voorlichtingsbureau Vlees baseert de bewering in de advertentie op een onderzoek van het Engelse King's College. Maar in dat onderzoek werd slechts het verband gelegd tussen ijzerrijk voedsel en slecht presteren op een IQ-test. IJzer uit bruin brood en groenten levert volgens het Voedingscentrum ook voldoende op.

Helemaal bont maakte het Voorlichtingbureau Vlees het met de bewering dat meisjes voornamelijk geen vlees eten om af te slanken. Dit wordt niet door het onderzoek gestaafd. De belangrijkste reden waarom meisjes waarschijnlijk geen vlees eten zou morele verontwaardiging kunnen zijn over de praktijken in de bio-industrie. Bovendien krijgt men met het eten van bio-industrievlees niet alleen mineraal ijzer binnen, maar ook antibiotica en hormonen die als groeibevorderaar aan het voer worden toegevoegd. Volgens de Voedingsbureau eten vegetariërs over het algemeen juist gezonder: minder verzadigde vetzuren, meer vezels, vitaminen en mineralen.

Einde persbericht

Meer informatie bij Theo Alberts

Alternatieve Konsumenten Bond
Postbus 61236
1005 HE Amsterdam
tel. 020-6863338
fax.020-6867361
www.akb.nu

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie