Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bollenteelt naar nieuw record

Datum nieuwsfeit: 11-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Bollenteelt naar nieuw record

Dit jaar beslaat de bloembollenteelt in Nederland een recordoppervlakte van ruim 23 000 hectare. Dat is de helft van de oppervlakte van de Noordoostpolder. Deze groei komt voor een groot deel, doordat het areaal lelies met ongeveer 700 hectare is uitgebreid.

Vooral in Flevoland en in de kop van Noord-Holland worden sinds 1980 steeds meer bloembollen geteeld. De traditionele bollenstreek tussen Leiden en Haarlem verliest daarentegen al vele jaren terrein.

Bollen

Schaalvergroting

Elk jaar nemen de bollenvelden in oppervlakte toe. Toch vermindert het aantal bloembollenbedrijven sterk. In 1980 waren er ruim 4900 bedrijven. Die hadden gemiddeld 2,9 hectare bollen. Nu zijn er iets meer dan dan 2 700 bloembollenbedrijven. De oppervlakte aan bloembollen bij deze bedrijven is echter toegenomen tot gemiddeld 8,5 hectare.

Er zijn in Nederland ongeveer 1 400 bedrijven met meer dan 4 hectare bloembollen. De grootste bedrijven bezitten zelfs meer dan 50 hectare.

Bollenbedrijven

Cor Pierik

Bron: CBS, Landbouwtellingen

Voor meer informatie: (infollb@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2000 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 11 september 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie