Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Moderne Staat in Bourgondisch-Habsburgse landen rond 1500

Datum nieuwsfeit: 13-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Mannen met macht. Edellieden en de Moderne Staat in de Bourgondisch-Habsburgse landen, ca. 1475 - ca. 1530
Datum woensdag 13-09-2000
Tijd 12:00 uur

Promovendus C.H.L.I. Cools

Promotors prof. dr. H.F.K. van Nierop en prof. dr. W.P. Blockmans (UL)


Promovendus Hans Cools beschrijft het ontstaan van een bestuurlijke aristocratie in de Lage Landen, op de scheidslijn tussen Middeleeuwen en Nieuwe Tijd. In deze periode konden edellieden uit een beperkt aantal onderling verbonden families de bestuursfuncties naar zich toe trekken, daarbij gesteund door de Bourgondische hertogen en hun Habsburgse opvolgers. Cools beschrijft de manier waarop de opeenvolgende Bourgondisch-Habsburgse vorsten, die hun eigen belangen wilden verdedigden, deze groep van edellieden samensmeedden tot een maatschappelijke elite. Deze nieuwe toplaag van edellieden had het recht in de onmiddellijke omgeving van de vorst of zijn plaatsvervanger te vertoeven, of beschikten over een stuk van de vorstelijke patronage. Met gebruikmaking van de biografische gegevens van deze edellieden - de zogeheten prosopografische methode - schetst de promovendus hun loopbanen, de familiale netwerken, de kansen die ze kregen en de keuzes die ze maakten. Daarmee ontstaat een beeld van de manier waarop de staatsmacht in het vroegmoderne Europa werd versterkt.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie