Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meer inzicht in vuilverwijderend effect van wasmiddelen

Datum nieuwsfeit: 13-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

wo 13-09-00 MEER INZICHT IN HET VUILVERWIJDERENDE EFFECT VAN WASMIDDELEN


tijd 16:00 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie ir. L.H. Torn, Wageningen
titel Polymers and Surfactants at Solid/Liquid Interfaces: Adsorption Phenomena in Complex Systems

promotor(en) prof.dr. J. Lyklema (fysische chemie en kolloidkunde) (co)promotor(en) dr.ir. L.K. Koopal & dr. A. Keizer (fysische chemie en kolloidkunde)

informatie Stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003
Het wassen van kleding berust voor een groot deel op fysisch-chemische principes. Het bestaat grofweg uit twee stappen: het verwijderen van vuil en het voorkomen dat vuil op een andere plaats neerslaat. Polymeren en 'oppervlakte-actieve stoffen' (surfactanten) zijn belangrijke bestanddelen van wasmiddelen. Bert Torn onderzocht het gedrag van een mengsel van polymeren en surfactanten. Een modelsysteem voor vuil en katoen (cellulose) is respectievelijk gekozen en ontwikkeld. Inzicht in de interactie tussen polymeren en surfactants is gebruikt voor de interpretatie van adsorptiegedrag. Hierbij spelen zowel competitieve als coöperatieve effecten, afhankelijk van de hoeveelheid polymeer en surfactant. De snelheid waarmee surfactants adsorberen is erg gevoelig voor kleine veranderingen in de moleculaire structuur. De verkregen inzichten kunnen gebruikt worden voor het ontwikkelen van betere wasmiddelen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie