Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanknopingspunten voor verbetering therapie kinderkanker

Datum nieuwsfeit: 13-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Aanknopingspunten voor verbetering therapie kinderkanker

Het onderzoek van Hannie Sietsma levert aanknopingspunten voor de ontwikkeling van een betere therapie van twee vormen van kanker die bij kinderen voorkomen. Het gaat om acute lymfatische leukemie en neuroblastoom. Naast verschillen vertonen deze ziektebeelden ook een aantal overeenkomsten. De bloedaanmaak is in beide gevallen vaak ernstig verstoord, de tumorcellen worden vaak ongevoelig voor chemotherapie en ten derde hebben zowel leukemie als neuroblastoomcellen een specifieke membraanlipidensamenstelling. De specifieke lipiden, sphingolipden, scheiden ze af aan hun omgeving. Al bekend was dat sphingolipiden een rol spelen in biologische processen die bij kanker verstoord zijn, zoals de celproliferatie, celdifferentiatie, de celcyclus en de geprogrammeerde celdood (apoptose). Om meer inzicht te krijgen in de verstoorde regulatiemechanismen van tumorcellen verrichtte Sietsma onderzoek naar verschillende functies binnen en buiten de cel van de sphingolipiden. Daaruit werd duidelijk dat een bepaald type sphingolipiden (gangliosiden) de normale boedaanmaak remmen. Ook bleek dat een veranderd sphingolipidenmetabolisme in kankercellen een belangrijke rol speelt in de chemotherapie resistentie. Met behulp van middelen die de werking van belangrijke enzymen uit dit metabolisme remmen, herstelt de bloedaanmaakzich en worden de tumorcellen ook weer gevoeliger voor chemotherapie.

Sietsma (Staphorst, 1967) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdelingen Kinderoncologie en Hematologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen, de vakgroep Fysiologische biologie/celbiologie van de RUG en het Department of Biochemistry and Molecular biology van de Medical University of South Carolina. Het onderzoek is gefinancierd door de Stichting Kinderoncologie Groningen (SKOG), het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) en de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Per 1 oktober begint Sietsma bij de afdeling Pathologie aan de opleiding tot patholoog-anatoom.

Datum en tijd

woensdag 13 september 2000, 16.00

Promovendus

J. Sietsma, tel. (050)361 42 13, fax (050)361 16 71, e-mail: (j.sietsma@bkk.azg.nl) (werk)

Proefschrift

Sphingolipids in childhood malignancies

Promotor

prof.dr. W.A. Kamps

Faculteit

medische wetenschappen

Personalia

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie