Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

RUG-promotie over 'wassen met toverballen'

Datum nieuwsfeit: 15-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Wassen met toverballen

Moderne wasmiddelen bevatten vijf soorten componenten die, als het wasmiddel in contact komt met water, allemaal tegelijk oplossen. Sommige bestanddelen verdragen elkaar echter niet goed. De activiteit van enzymen wordt bijvoorbeeld zeer nadelig beïnvloed door bleekmiddelen. Chemicus ir. Paul Hartman Kok zocht naar een methode waarmee poedervormige bestanddelen opeenvolgend gedoseerd kunnen worden, zodat ze elkaar niet hinderen. Korrels met een coating (die oplossen volgens het toverbal-principe) blijken het meest geschikt.

Naast de eigenlijk zepen bevatten wasmiddelen 'builders' (voor het verwijderen van calcium- en magnesium-ionen uit het waswater), bleekmiddelen (voor het verwijderen van organische kleurstofvlekken uit kleding), enzymen (voor bijvoorbeeld bloedvlekken) en toevoegingen zoals een anti-schuimmiddel en parfum. Wassen gaat het meest efficiënt als een bestanddeel op precies de juiste tijd vrijkomt. Dat kan bereikt worden door van de poeders bolletjes met een coating te maken. De techniek daarvoor is een wervelbed, waarboven het poeder op een luchtstroom zweeft. De coating wordt dan aangebracht door een coatingsvloeistof te vernevelen.

Uit het onderzoek van Hartman Kok blijkt dat coatings die gedeeltelijk oplosbaar zijn in water het beste werken. Dergelijke coatings bestaan uit een niet in water oplosbare component, met moleculen die een soort netwerk vormen, en een wél oplosbare component, die de mazen van dat net vult en daar in water uitspoelt. Met coatings die helemaal niet oplosbaar zijn, maar na verloop van tijd breken of scheuren, kan ook een goed resultaat bereikt worden. Een nadeel is echter dat dat resultaat minder goed reproduceerbaar is. Het allerbeste te regelen zijn volgens Hartman Kok coatings die in water een niet-degraderende hydrogel vormen. Afhankelijk van de wateropname zit de gel in een 'glas'-toestand (lage diffusie) of in een 'rubber'-toestand(hoge diffusie). In die laatste toestand is de coating ongeveer honderd keer meer doorlaatbaar voor de kern van de korrel.

Het onderzoek van Hartman Kok maakt deel uit van een programma van Unilever, dat als doel heeft om het wasproces te optimaliseren zodat minder afval door het gebruik van wasmiddelen ontstaat. "Uiteindelijke toepassing in een echt wasmiddel is echter nog ver weg," zegt de promovendus. "Een kosten-baten analyse, de verhouding tussen de verbetering die te bereiken valt en de hogere prijs, zal uiteindelijk bepalen of en wanneer de gecoate waskorreltjes op de markt komen." In een van zijn stellingen zegt Hartman Kok dat het hem is opgevallen hoe weinig besef mensen hebben van de hoeveelheid onderzoek die nodig is om een product als een wasmiddel te ontwerpen. Zelfs na zijn promotie-onderzoek is nog veel onbekend. Vragen als 'wat is ideale volgorde en met welke tussentijden moeten de verschillende enzymen vrijkomen' en 'hoe kan het wasmiddel zo ontworpen worden dat overal ter wereld, onafhankelijk van plaatselijk wasgewoontes, even goed werkt' moeten nog beantwoord worden./JS

Hartman Kok (Rheden, 1970) studeerde technische scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Datum en tijd

vrijdag 15 september 2000, 16.00 uur

Promovendus

ir. P.J.A. Hartman Kok, Groot Brittanië, tel. +44 20 75 89 51 11 / 55 66 9, fax +44 20 75 94 55 61, e-mail: p.hartman-(kok@ic.ac.uk) (werk)

Proefschrift

Development and description of controlled release formulations for use in powder detergents

Promotor

prof.dr. N.W.F. Kossen

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie