Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Alarmferomoon zet sexleven appelwants op z'n kop

Datum nieuwsfeit: 15-09-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

·vr 15-09-00 ALARMFEROMOON ZET SEXLEVEN APPELWANTS OP Z'N KOP
tijd 13:30 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie mw.drs. A.T. Groot
titel Sexual behaviour of the green capsid bug
promotor(en) prof.dr. M. Dicke (insect-plant relaties i.h.b. tritrofe interacties) (co)promotor(en) dr. J.H. Visser (Plant Research International)
informatie Stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003
Kennis over het seksueel gedrag van insecten is nuttig voor de bestrijding van plagen in landbouwgewassen. Zo worden bijvoorbeeld motten bestreden door grote hoeveelheden sekslokstoffen (feromonen) in het veld los te laten, waardoor partners elkaar niet meer kunnen vinden en er dus geen paringen meer optreden. Astrid Groot onderzocht het seksleven van de groen appelwants, die schade veroorzaakt in fruitboomgaarden. In het najaar leggen vrouwtjes hun eieren in de stam van de bomen, waaruit in het voorjaar de larven kruipen die de jonge aanprikken. Zo ontstaan vervormingen en beschadigingen in de appels. De larven zijn onder meer slecht te bestrijden omdat tijdens de bloei niet gespoten kan worden met bestrijdingsmiddelen, omdat dat schadelijk is voor de bijen die de fruitbomen bestuiven. Daarom spuiten fruittelers voor de zekerheid ieder jaar vlak voor en vlak na de bloei tegen de appelwants. Doel van het onderzoek van Groot was het seksferomoon van de appelwants te identificeren, om zo een betrouwbare signaleringsmethode te ontwikkelen, waardoor de inzet van bestrijdingsmiddelen kan worden teruggedrongen. Uit het onderzoek blijkt echter dat de feromoonvallen niet betrouwbaar genoeg is om de aanwezigheid van appelwantsen aan te tonen. Het alarmferomoon (hexylbutanoaat) echter lijkt echter wel geschikt om de wantsen te weren. Zo wordt het wellicht mogelijk het gebruik van insecticiden geheel overbodig te maken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie