Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Nijmegen: Oosterse vertellingen Nederland 18e eeuw

Datum nieuwsfeit: 15-09-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in september plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

15.09.2000 Oosterse vertellingen tijdens de verlichting

13.30 uur Mw. drs. C.L.M. Dohmen (Letteren)

Titel proefschrift: In de schaduw van
Scheherazade. Oosterse vertellingen
in achttiende-eeuws Nederland

Promotores: Mw. prof. dr. E.M.P. van Gemert

Prof. dr. P.J. Buijnsters

Handelseditie: Vantilt, Nijmegen. Tel/fax: (024) 360 22 94


De bundel vertellingen Duizend-en-één nacht verscheen in het begin van de achtiende eeuw in West-Europese vertalingen. De aandacht voor oosterse literatuur werd hierdoor enorm gestimuleerd. Gevolg was dat achttiende-eeuwse westerse auteurs hun eigen verhalen gingen schrijven, gebaseerd op Duizend-en- één-nacht. Ze projecteerden daarbij hun ideaal van een verlicht, christelijk bestaan op een oosterse, meestal islamitische samenleving. In de schaduw van Scheherazade analyseert deze verhalen en toont hoe schrijvers tijdens de Verlichting een brug wilden slaan tussen het christendom en de islam.
Christien Dohmen (Nijmegen) was als AIO verbonden aan de afdeling Nederlandse Taal- en Letterkunde in de periode 1995-1999. Momenteel werkt ze als docent Nederlands op de Werkplaats Kindergemeenschap te Bilthoven.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie