Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste diploma's 'nieuwe stijl' Biomedische Technologie TU

Datum nieuwsfeit: 20-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Technische Universiteit Eindhoven

28 augustus 2000

Eerste kandidaatsdiploma's 'nieuwe stijl' voor TU/e studenten Biomedische Technologie
Woensdagmiddag 20 september krijgt de eerste groep studenten Biomedische Technologie (BMT) de primeur van het kandidaatsdiploma 'nieuwe stijl' aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze ontvangen die middag ook de Engelstalige variant, het 'bachelor-diploma'.
Rond 1980 verdween het kandidaatsdiploma in Nederland van het toneel. Vorig jaar echter tekenden de Europese ministers van onderwijs in Bologna een verklaring waarin ze overeenkwamen om de internationale herkenbaarheid en afstemming van opleidingen te bevorderen. Dat zou bereikt kunnen worden door een zogenaamd '3+2' model in te voeren. De filosofie die ten grondslag ligt aan dit model gaat uit van een universitaire opleiding die in twee blokken is opgezet. Na drie jaar wordt een eerste fase afgesloten met een 'Bachelors-' of kandidaatsdiploma. Daarna werkt een student verder in de 'Mastersfase', die met een gelijknamig diploma wordt bekroond.

Biomedische Technologie
Dat de Eindhovense studenten van de opleiding BMT zo snel na 'Bologna' al een kandidaatsdiploma ontvangen, heeft alles te maken met de opzet die deze jonge ingenieursopleiding sinds de start in 1997 hanteert. Op eigen initiatief van deze opleiding, die de TU/e in samenwerking met de Universiteit Maastricht verzorgt, is destijds gekozen voor een curriculum, dat is opgebouwd uit een driejarig blok, gevolgd door een afsluitende fase van twee jaar.
Aan het eind van het derde jaar werken de studenten in het derde trimester een programma af, waarin ze leren werken met 'state of the art' researchfaciliteiten. Ze moeten door het opzetten en uitvoeren van een serie experimenten bewijzen dat ze de kennis die ze in de voorafgaande drie jaar hebben opgedaan, in de onderzoekspraktijk kunnen toepassen. Na het afsluiten van dit onderdeel hebben ze bewezen klaar te zijn voor de doorstart naar de laatste fase van twee jaar, die wordt uitgevoerd in een biomedische onderzoeksomgeving aan de Universiteit Maastricht of aan de TU/e.
Voor de opleiding BMT is het moment tussen het behalen van het kandidaatsdiploma en het ingaan van de volgende fase heel geschikt om studenten met een andere vooropleiding in te laten stromen in de doctoraal (of 'Masters' ) fase. Het kandidaatsdiploma heeft nadrukkelijk geen afsluitende functie, die de bezitter onmiddellijk geschikt maakt voor de arbeidsmarkt. Het scheppen van een natuurlijk 'mobiliteitsmoment' staat voorop.

Overige opleidingen
Naast de opleiding BMT kent ook de TU/e-opleiding Werktuigbouwkunde al sinds enige jaren een '3+2' opzet. De eerste lichting werktuigbouwers zal dit najaar het kandidaatsdiploma ontvangen. Ook de overige TU/e opleidingen passen hun structuur aan, zodat hier over drie jaar de eerste kandidaatsdiploma's uitgereikt kunnen worden. Voor meer informatie:
Cees van Keulen, mediavoorlichting TUE,
telefoon 040 - 247 4061
e-mail: (c.t.f.v.keulen@tue.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie