Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SISWO workshop 'De Europese Armoedelijn'

Datum nieuwsfeit: 22-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: SISWO/Instituut voor Maatschappijwetenschappen
Zoek soortgelijke berichten
SISWO/Instituut voor Maatschappijwetenschappen

SISWO workshop De Europese Armoedelijn

vrijdag 22 september 2000
14.00 16.30 uur
SISWO / Instituut voor Maatschappijwetenschappen Plantage Muidergracht 4
1018 TV Amsterdam tram 9, halte Plantage Middenlaan, metro, alle lijnen halte Waterlooplein, uitgang Hortusplantsoen

Met SISWO fellow prof. Bea Cantillon (Universiteit Antwerpen-UFSIA, Centrum voor Sociaal Beleid)
& prof. Godfried Engbersen (Erasmus Universiteit Rotterdam)

Een parcours met hindernissen
Van meer werk naar minder armoede

Over mogelijkheid en wenselijkheid een Europese armoedegrens vast te stellen.

Het beleid in Europa staat vandaag in het teken van Werk, werk en nog eens werk! Ondanks de toestroom van vrouwen op de arbeidsmarkt is de werkzaamheidsgraad in de meeste landen van de Unie laag gebleven. Van de laaggeschoolden in België is nauwelijks de helft aan het werk. Niemand dus die de actieve welvaartsstaat betwist. Ook Bea Cantillon niet.

Toch moet de politieke wereld zich hoeden voor simplismen. Want beweren dat meer werk tout court de rechte weg is naar minder armoede, minder sociale uitgaven en minder sociale uitsluiting is te gemakkelijk. Het wetenschappelijk onderzoek leert immers dat meer werk niet automatisch leidt naar minder armoede en dat een goed begrepen activeringsbeleid weliswaar andere, maar wellicht niet minder sociale uitgaven veronderstelt. En wat de strijd tegen de sociale uitsluiting betreft mag men niet de vergissing begaan te denken dat sociale doelstellingen als maatschappelijke erkenning, sociale contacten en nuttigheid enkel door betaalde arbeid op de markt zouden kunnen bereikt worden.

Een juist evenwicht tussen rechten en plichten in de actieve welvaartsstaat veronderstelt dan ook dat naast het activeringsdiscours ook een doelmatigheidsdiscours wordt gevoerd. Hoewel de sociale zekerheid zoveel als mogelijk aan preventie moet doen (risicos vermijden) blijft haar eerste en belangrijkste opdracht immers de waarborging van bestaanszekerheid bij het optreden van sociale risicos. Of zoals Esping-Andersen recent waarschuwde: "contemporary policy fashion tends to stress far too narrowly the wonders of activation while ignoring income maintenance" (Esping-Andersen, 2000).

Hier is een belangrijke taak weggelegd voor Europa. In een moderne welvaartsstaat is het wegdrukken van de armoede een doelstelling die op dezelfde hoogte staat als de traditionele economische doelen: groei, prijsstabiliteit en werkgelegenheid. Door een Europese armoedelijn in te voeren zou een instelling tot stand worden gebracht waardoor zowel de doelstelling bevestigd, als de maskering ervan door het ontwikkelen van een sociaalbeleidsinstrumentarium ondersteund wordt.

Voor alle.belangstellenden gratis toegang, maar in verband met de beperkte plaatsruimte is het noodzakelijk dat u zich voor 15 september
2000 aanmeldt.

Aanmelding en inlichtingen: Bernard Kruithof
SISWO/Instituut voor maatschappijwetenschappen
e-mail (kruithof@siswo.uva.nl)
telefoon 020 5270646
fax 020 6229430

Programma
zaal open vanaf 13.30 uur

14.00 uur opening door dr. Erik de Gier, directeur SISWO
14.15 uur prof. Bea Cantillon

15.00 uur thee

15.15 uur prof. Godfried Engbersen

16.00 uur plenaire discussie

16.30 uur sluiting

SISWO fellow
SISWO/Instituut voor Maatschappijwetenschappen biedt gastvrijheid aan vooraanstaande onderzoekers uit binnen- en buitenland om gedurende een afgeronde periode bijzondere aandacht aan hun terrein te besteden. Prof Bea Cantillon is SISWO-fellow vanaf mei 2000.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie