Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Milieudefensie en LOAZ: 22 september jaarlijks autovrije dag

Datum nieuwsfeit: 22-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


| De Duurzaamsite / Nieuws 2000 |

Ministers tijdens Europese autovrije dag op de fiets?

'Roep 22 september uit tot jaarlijkse autovrije dag'

Persbericht
Amsterdam, 31 augustus 2000 ---- Milieudefensie en het Landelijk Overleg Autovrije Zondag (LOAZ) hebben het kabinet gevraagd zich aan te sluiten bij het initiatief van Eurocommissaris Wallström en 22 september uit te roepen tot jaarlijkse autovrije dag. Dertien van de vijftien EU-landen hebben inmiddels het European Car Free Day Charter ondertekend. Opvallende uitzonderingen zijn Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Het initiatief van Eurocommissaris Wallström heeft ook buiten de EU veel weerklank gevonden. Zwitserland, Israël, IJsland, Malta en Cyprus hebben zich onder meer aangesloten in de rij landen die op vrijdag 22 september 2000 een autovrije dag hebben. In totaal wordt daarmee op die dag in 650 plaatsen het autoverkeer geweerd. Ook steden uit het Verenigd Koninkrijk doen hier op eigen initiatief aan mee.

Ministers op de fiets

Milieudefensie en LOAZ hebben de Nederlandse ministers gevraagd hun persoonlijke waardering voor de Europese autovrije dag te tonen door op 22 september op de fiets naar de ministerraad te komen. In diverse Europese steden worden die dag camera's geplaatst, in Nederland op het Binnenhof in Den Haag. De live-beelden zullen via een Internetverbinding vertoond worden op grote beeldschermen in Brussel. Leden van de Europese Commissie stappen die dag op de fiets om de beelden te komen bekijken.
De ministers Pronk en Netelenbos vinden dat initiatieven voor een autovrije dag een zaak zijn van gemeentelijke overheden. Milieudefensie en LOAZ vinden dat de regering zich er hiermee vanaf maakt. Zij hebben het kabinet gevraagd zich aan te sluiten bij het Europese initiatief en de gemeenten op te roepen om jaarlijks op 22 september een autovrije dag te organiseren in stadscentrum of dorpskern.
Ook Nederlandse burgers kunnen hun adhesie betuigen met een officiële Europese autovrije dag. Milieudefensie en LOAZ zijn hiertoe een briefkaartenactie gestart. De briefkaarten kunnen worden aangevraagd bij de servicelijn van Milieudefensie, tel. (020) 6262 620, en zijn ook te vinden op internet: www.milieudefensie.nl
In Nederland is dit jaar ook een autovrije dag, echter niet op 22 september, maar zondag 24 september. Hieraan doen 91 plaatsen mee. Deze dag steunt volledig op lokale initiatieven.Voor meer informatie:
Leonie Haakhorst, René Danen (autovrije zondag), (020) 5507 300; Milieudefensie: Victor van den Belt (persvoorlichting), (020) 5507 333.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie