Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Autovrije Zondag in ruim 90 gemeenten

Datum nieuwsfeit: 24-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


| De Duurzaamsite / Nieuws 2000 |

Autovrije Zondag op 24 september

Milieudefensie en het LOAZ (Landelijk Overleg Autovrije Zondag) hebben 24 september uitgeroepen tot landelijke Autovrije Zondag. Met dit jaar het thema rust en ruimte. Op die dag worden in ruim negentig gemeenten wegen en straten autovrij gemaakt of andere activiteiten georganiseerd. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Vrijwel alle grote steden doen dit jaar mee. Maar ook kleinere plaatsen zoals Raalte en Houten hebben een autovrije zondag uitgeroepen.

Rust en ruimte

Het centrale thema is dit jaar rust en ruimte. Voor een dag worden straten weer leefbaar gemaakt en kunnen mensen ervaren hoe rustig het kan zijn op een straat zonder autoverkeer. De Autovrije Zondag moet een dag worden waarop de lucht weer fris is. Een dag waarop je de stilte kunt horen. Eén dag lang is de straat van fietsers en voetgangers van skaters en spelende kinderen. Eén dag laten we de auto staan en keert de rust terug op straat. Een leefbare straat, dat is waar het om gaat. U kunt hieraan bijdragen door ook uw auto te laten staan!

Minder autoverkeer

Milieudefensie en LOAZ hopen dat gemeentebesturen, buurtcomités, winkeliersverenigingen en anderen door deze dag geprikkeld worden om te zoeken naar creatieve oplossingen voor de verkeersproblemen. Ze willen bereiken dat er maatregelen worden genomen om het autogebruik terug te dringen uit de woonomgeving. De autovrije dag stelt de dominantie van één soort mobiliteit, namelijk die van de auto, aan de kaak. De auto is vrijwel altijd uitgangspunt van beleid. Waarom zijn bijvoorbeeld vierkante meters voor speelruimte voor kinderen niet wettelijk geregeld en parkeernormen wel?

Meer dagen

Eén of meer dagen verplicht autovrij. In Frankrijk, Italië, België, Luxemburg en Portugal draaien ze er hun hand niet voor om. Italië spant de kroon: iedere eerste zondag van de maand zijn daar de grotere stadscentra gesloten voor gemotoriseerd verkeer. De Nederlandse overheid kan eigenlijk niet langer achterblijven bij deze Europese ontwikkelingen. Milieudefensie en LOAZ vragen de Nederlandse regering gemeenten op te roepen om de autovrije dagen te organiseren en hen financieel en juridisch te ondersteunen. Daarmee zouden ook in Nederland autovrije dagen vaker en in nog meer gemeenten kunnen plaatsvinden.

Steun voor autovrije zondag

De roep om een Autovrije Zondag wordt ondersteund door mensen als Jos Brink, Majoor Bosshardt, Gerda Havertong, Jack Spijkerman en de leden van de KNSB-schaatskernploeg. Organisaties die zich actief achter de Autovrije Zondag scharen zijn de Nederlandse Hartstichting, Reizigersvereniging Rover, Raad van Kerken, de Fietsersbond en het Klimaatverbond van de Nederlandse Gemeenten. Wilt u weten wat er in uw woonplaats gebeurt? Bel dan Milieudefensie: 020-6262620 of kijk op www.autovrijezondag.nl.

_____
| dDH

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie