Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Presentatie finalisten Grand Concours Laurent-Perrier

Datum nieuwsfeit: 25-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Productschap Wijn

Nieuws

2e Grand Concours Laurent-Perrier

2e Grand Concours Laurent-Perrier gastronomische uitdaging voor toprestaurants

De tweede editie van het unieke gastronomische evenement Grand Concours Laurent-Perrier zal dit najaar plaatsvinden. Exacte data en locatie van de finale worden nog bekend gemaakt. Het concours, een initiatief van Proefschrift en de Academie voor Gastronomie, is open voor teams van cuisiniers en sommeliers/gastheren uit Nederland. Er zijn vier categorieën waar men zich voor in kan schrijven: witte wijn/champagne, rosé, rode wijn en dessertwijn. Net als vorig jaar wordt de competitie ondersteund door het prestigieuze champagnehuis Laurent-Perrier (importeur: J.J.C. Kwast, Nieuw Vennep), en zijn er een aantal aantrekkelijke prijzen te winnen.

De meest letterlijke betekenis van het woord concours is samenkomst, en daarin ligt meteen de voornaamste doelstelling van het Grand Concours Laurent-Perrier. Ook al zijn er dan finalisten en een hoofdprijs, de nadruk ligt op de samenkomst van culinair toptalent, originele, creatieve ideeën en verrassende, smakelijke wijn-spijscombinaties.

Terugblik Grand Concours Laurent-Perrier 1999
Vorig jaar kon het Grand Concours Laurent-Perrier rekenen op brede ondersteuning van onder andere de Professionele Vlaamse Sommeliers, het Eigentijds Vlaams Wijninstituut, Annoncée Culinaire, het Slijters Vakblad, Club Cuisine, De Telegraaf, Alliance Magazine, Proefschrift en De ProefKrant. De finalejury bestond uit Stephan v.d. Ven (De Telegraaf), Robert Kranenborg (bestuurslid Gilde van Meesterkoks), John Beeren (voorzitter Alliance Gastronomique Néerlandaise), Peter Goossens (patron-cuisinier restaurant Hof van Cleve, Kruishoutem, België), Guido Francque (Eigentijds Vlaams Wijninstituut). De prijsuitreiking in de Stadsschouwburg van Tilburg trok duizenden bezoekers, waarbij ook burgemeester Johan Stekelenburg niet ontbrak. De enthousiaste deelname van sommeliers/gastheren en cuisiniers van tal van kwaliteitsrestaurants, met en zonder Michelin-sterren, maakte vorig jaar al duidelijk dat er veel animo bestaat voor een evenement als het Grand Concours Laurent-Perrier. Het professioneel opgezette concours vormt een uitdaging van de eerste orde. Bovendien kwam uit het hoge niveau en de originaliteit van de wijn-spijscombinaties van de deelnemers naar voren dat Nederland beschikt over een groot arsenaal aan gastronomisch talent. Het merendeel van de deelnemers gaf er duidelijk blijk van bewust bezig te zijn met de vraag hoe in te spelen op de hedendaagse, elkaar snel opvolgende veranderingen in de gastronomie en de wijnwereld. Creativiteit is het credo, en de organisatoren van het Grand Concours Laurent-Perrier beogen dan ook vooral die creativiteit te stimuleren.

Ultieme uitdaging
Vlees, groente, fruit, chocolade, ijs als deelnemer bent u volledig vrij in het samenstellen van uw wijn-spijscombinaties, mits u gebruik maakt van goed verkrijgbare kwaliteitsingrediënten. Het Grand Concours Laurent-Perrier wil vooral een expositie zijn van wat mogelijk is op wijn-spijsgebied, wat er vandaag de dag leeft onder topcuisiniers en gastheren/-vrouwen, waar hun gastronomische passies liggen. Ga deze uitdaging dus aan, grijp de kans om uw talenten voor een breed voetlicht te brengen. Verschillende vooraanstaande media op gebied van wijn en spijs, waaronder Annoncée Culinaire, zullen uitgebreid aandacht besteden aan de resultaten van het Grand Concours Laurent-Perrier. Bent u cuisinier, stel dan uw favoriete gerecht samen en zoek daar in overleg met uw wijnimporteur de meest perfecte wijn bij uit. Bent u sommelier, kies de wijn waarvan u in gastronomisch opzicht de hoogste verwachtingen heeft en stimuleer de keuken zich door deze wijn te laten inspireren tot een gerecht van wereldklasse.

De finalisten, vijf per categorie, krijgen op 25 september tijdens de Food/Non Food beurs in Ahoy Rotterdam de gelegenheid hun creaties te presenteren aan een vakkundige jury. Op 22 oktober zullen s avonds in restaurant Vermeer te Amsterdam de prijswinnaars bekend worden gemaakt.

Inschrijven
Deelnameformulieren kunnen vanaf nu worden aangevraagd. De inschrijftermijn sluit op
15 september.
Voor meer informatie en voor het aanvragen van een inschrijfformulier kan men terecht bij: De Academie voor Gastronomie, Peter Klosse, Amersfoortseweg 86, 7346 AA Hoog Soeren (Apeldoorn). Tel. 055 5191429, fax 055 5191409, of bij:
Proefschrift, Jan van Lissum, Oudeschans 11, 1011 KR Amsterdam. Tel. 020 6251298, fax 020 6245028, e-mail: (winestone@wxs.nl)

back

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie