Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Internationale El Hizjra Festival van Arabische Kunst

Datum nieuwsfeit: 25-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Anti Racisme Informatie Centrum

13e Internationale El Hizjra Festival van Arabische Kunst

25 - 30 sep 2000

Tropeninstituut Theater
Kleine Zaal, Linnaeusstraat 2, Amsterdam
Grote Zaal, Mauritskade 63, Amsterdam

Het Festival toont dat Arabische kunst voldoet aan internationale kwaliteitseisen en interessant is voor Arabisch èn Nederlands publiek. Het geeft een beeld van een dynamische cultuur die eigen tradities en identiteit mengt met invloeden uit andere culturen en zo een mondiaal en hedendaags karakter krijgt.

De deelname van internationaal bekende auteurs en artiesten, Nederlandse vakgenoten en aanstormend Marokkaans talent uit Nederland maakt dit Festival tot een bijzondere gebeurtenis. Het biedt een afwisselend en aantrekkelijk programma met film, muziek, cabaret, lezingen en poëzie.

* Première in Nederland van de nieuwe speelfilm Keïd Ensa die in Marokko tot de beste film van 1999 is uitgeroepen. Keïd Ensa, van de gevierde cineaste Farida Benlyazid, is een sprookje over de slimheid van vrouwen.

* Een avondvullend cabaretprogramma van Najib Amhali, begonnen als stand-up comedian, intussen uitgegroeid tot een artiest van wie Nederlandse kunstcritici hoge verwachtingen hebben.

*Een lezing over Arabische cultuur. Ali Oumlil, hoogleraar aan de Universiteit van Rabat en vooraanstaand voorvechter van de rechten van de mens, bekritiseert zowel de Europese als de Arabische visie op de Arabisch-islamitische cultuur en bepleit een herwaardering van de cultuur.

* Arabische en Nederlandse poëzie, beiden voorgedragen in het Nederlands en Arabisch. Vier dichters uit Irak, Syrië, Tunesië en Marokko dragen samen met Nederlandse dichters voor uit elkaars en eigen werk. In het voorprogramma toont aanstormend Marokkaans poëtisch talent uit Nederland zijn kunnen.

* Een lezing over de rechten van de vrouw. Rkia Mossadeq, hoogleraar aan de Universiteit van Fes en Marokko's eerste vrouwelijke doctor in de politieke wetenschappen, analyseert de actuele hervormingsvoorstellen in Marokko met betrekking tot de rechten van de vrouw.

* Tot slot een soloconcert door de beste hedendaagse Arabische luit-speler ter wereld, Naseer Shamma, geroemd om zijn techniek, precisie en muzikaliteit en bovenal zijn gave om tradities van de Arabische en westerse muziek in originele composities een geheel nieuwe dimensie te geven.

Klik voor termijnen en meer informatie op:
www.elhizjra.nl/Festival.htm of www.kit.nl/theater

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie