Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ernst & Young over vrijstelling liggeld woonschepen

Datum nieuwsfeit: 11-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Dit bericht is verouderd, zie uitspraak Hoge Raad.

Ernst & Young

Nieuws
Belastingadviseurs
Liggeld woonschepen vrijgesteld van BTW?

Wanneer iemand een woonboot bewoont, dient diegene liggeld te betalen aan de gemeente alwaar de woonboot is afgemeerd. Dit liggeld kan worden gezien als de vergoeding voor een door de gemeente verrichtte prestatie, namelijk het toestaan van het afmeren van een woonboot aan een kade die eigendom is van de gemeente.

Voor de BTW rijst de vraag of de verhuur van een dergelijke aanlegplaats voor een woonboot, belast is met BTW of niet.

Uitspraak Hof Den Haag
Hof Den Haag heeft in navolging van de Hoge Raad een uitspraak gedaan waarin zij het verhuren van ligplaatsen door de gemeente Amsterdam als vrijgestelde verhuur van onroerende zaken aanmerkt. De Hoge Raad had al bepaald dat er sprake was van een economische activiteit en dat de gemeente optrad als een ondernemer, ten aanzien van de verhuur van de aanlegplaats.

Voor bepaling van de BTW-status overwoog het Hof onder meer dat, omdat de gemeente geen bemoeienis had met de ligplaatsen, en de ligplaatsen speciaal en bij uitsluiting bestemd waren om te worden aangewend ten behoeve van min of meer permanente woongelegenheid op het water, er sprake was van vrijgestelde verhuur. Het Hof concludeerde aldus dat de gemeente geen BTW in rekening diende te brengen en af hoefde te dragen over de door haar ontvangen liggelden.

Consequenties
Een argument dat uit dit arrest kan worden ontleed, is dat indien er weinig bemoeienis plaatsvindt bij de verhuur van een lig- (of misschien wel parkeer-) plaats deze verhuur vrijgesteld van BTW kan plaatsvinden. De Staatssecretaris heeft echter inmiddels cassatie aangetekend tegen de uitspraak van Hof Den Haag. Voor een antwoord op de vraag of dit argument hout snijdt moeten we dus nog even wachten.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de adviesgroep Omzetbelasting, die vertegenwoordigd is in de grotere kantoren van Ernst & Young.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie