Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe brochure 'Gevaar in de wet Bopz'

Datum nieuwsfeit: 11-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwe brochure "Gevaar in de wet Bopz"

Maandag 11 september 2000, persbericht nummer 78

Dit is een persbericht gaat uit onder verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een nieuwe brochure uitgebracht over het zogeheten gevaarscriterium. Dat is de belangrijkste toetssteen om een patiënt tegen zijn wil op te nemen in een instelling voor psychiatrie, psychogeriatrie of verstandelijke gehandicaptenzorg. Het gevaarscriterium speelt een belangrijke rol in het kader van de Wet Bopz (bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen). Aan de hand van recente jurisprudentie is de uitleg van het begrip gevaar verduidelijkt.

Een voorbeeld van een dergelijke verduidelijking is de volgende rechterlijke uitspraak:De heer X veroorzaakt geluidsoverlast, waardoor buren drie à vier nachten per week wakker liggen. Door slaapgebrek kunnen zij niet meer goed functioneren, één van hen is kalmeringsmiddelen gaan gebruiken. Naar het oordeel van de rechtbank is het met voldoende mate van waarschijnlijkheid te vrezen dat betrokkene de psychische gezondheid van anderen bedreigt. Dit gevaar kan niet op andere wijze dan door opneming in een psychiatrisch ziekenhuis worden afgewend. (Rb. Amsterdam 18-3-99)

De brochure Gevaar in de Wet Bopz, het gevaarscriterium bij opname en ontslag is ondermeer bedoeld voor zorgverleners, burgemeesters, advocaten en rechterlijke macht, die betrokken zijn bij onvrijwillige opnames.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie