Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief over een apart rijexamen voor zware motorfietsen

Datum nieuwsfeit: 11-09-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Tweede Kamer der Staten-Generaal
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

brief min vw over een aprtrijexamen zware motorfietsen

Aan de Voorzitter van de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat

's-Gravenhage, 11 september 2000

Geachte voorzitter,
Naar aanleiding van de recente berichten in de media wil ik u graag nader informeren over mijn voornemen tot het invoeren van een apart rij-examen voor de categorie "zware"motorfietsen.

In de vigerende rijbewijswetgeving, die in juni 1996 is ingevoerd, is sprake van twee typen motorfietsen: motorfietsen tot maximaal 25 kW en 0,16 kW per kilogram ledige massa (lichte categorie) en motorfietsen die meer vermogen hebben (zware categorie).

In de huidige situatie die vanaf juni 1996 geldt kan iemand die vóór zijn 21e verjaardag een motorfiets praktijkexamen aflegt alleen in aanmerking komen voor het besturen van motorfietsen van de lichte categorie. Op grond van de huidige wetgeving wordt iemand twee jaar nadat het examen behaald is automatisch bevoegd om motorfietsen van de zwaardere categorie te besturen.

Deze regeling wens ik niet te continueren: immers, iemand die 2 jaar niet rijdt op een lichte motorfiets en dus ook geen rij-ervaring opdoet, verkrijgt wel automatisch een bevoegdheid waarmee alle typen motorfietsen bereden mogen worden. Gelet op de verkeersveiligheid is dat een ongewenste situatie. Het besturen van een motorfiets met meer vermogen vergt enige ervaring en goede controle over de motorfiets. Omtrent bovenstaand beleidsvoornemen heb ik inmiddels advies van het Overlegorgaan Verkeersveiligheid (O.V.V.) gevraagd. Over de uitkomst hiervan zal ik u nader informeren.

Bovengenoemde invoering van een extra rij-examen voor zware motorfietsen past goed in de Europese ontwikkelingen op dit gebied: in Brussel wordt op dit moment gewerkt aan de 3e Europese rijbewijsrichtlijn. In de concept-richtlijn wordt voorgesteld om over te gaan tot een andere rijbewijsindeling voor motorfietsen, met een apart praktijkexamen voor de verschillende categorieën motorfietsen. Dit voorstel is gebaseerd op een onderzoek van de CIECA (het comité van nationale exameninstituten) uit 1999.

Ik ga ervan uit u hiermee voor dit moment voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,
DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

T. Netelenbos

Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie