Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kunstopdracht KU Nijmegen verstrekt aan Jean Le Gac

Datum nieuwsfeit: 12-09-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen

Persbericht
PB 00 - 114
Nijmegen, 12 september 2000

KUNSTOPDRACHT AULA MAIOR VAN KU NIJMEGEN
VERSTREKT AAN JEAN LE GAC

De Franse kunstenaar Jean Le Gac krijgt van de KU Nijmegen de opdracht de aankleding te verzorgen van de Aula Maior van het Aula-/Congresgebouw. Het kunstwerk bestaat uit negentien grote tableaus, verdeeld over twee wanden van de Aula Maior, waarin verleden, heden en toekomst van de universiteit in beeld wordt gebracht. Het kunstwerk wordt in mei 2001 feestelijk worden gepresenteerd. Het contract voor deze opdracht is op dinsdag 12 september getekend. Voor de kunstopdracht is een budget van f 250.000,-- voorzien.

Zeventien tableaus zijn opgebouwd uit het portret van óf een coryfee van de KUN óf één van haar studenten, steeds in combinatie met een citaat uit de kunstgeschiedenis. Die citaten worden nu eens ontleend aan de Vlaamse primitieven of de Italiaanse Renaissance, dan weer aan antropologische objecten.
Die gecombineerde tekening op een transparant vel, wordt gesitueerd tegen de achtergrond van een onscherpe enigszins mysterieuze kleurenfoto. De zeventien 'portretten' worden gecompleteerd op de ene muur met de foto van 'de schilder' die via de universiteit zijn collega-kunstenaars groet, en op de andere muur met een tekst waarin 'de schilder' die groet verwoordt.

Jean Le Gac
Jean Le Gac woont en werkt in Parijs. Geboren in 1936 in Tamaris bij Alès, cultiveert hij als kunstenaar het figuur van 'de schilder' die zijn problematische verhouding tot de hedendaagse kunst zoekt. Zo is de ene keer 'de zondagsschilder' te zien die met de ezel op de rug de natuur intrekt, de andere keer 'de schilder' die door arbeiders overvallen wordt, in de ravijn valt of van zijn collectie wordt beroofd. Slechts zelden zien we wat hij schildert. Intussen lijkt het personage van 'de schilder' zich te verwarren met Jean Le Gac zelf. Door zich via een grote foto van zichzelf in zijn kunstopdracht voor de Aula Maior te integreren, schrijft Jean Le Gac dit kunstwerk in in zijn totale oeuvre.
Jean Le Gac exposeerde in vele musea in Frankrijk en in andere landen. Begin jaren negentig was hij te zien in het Nijmeegs Volkenkundig Museum van de KUN te zien.


------- einde bericht ----------

Noot voor de pers:
De realisatie van de kunstopdracht wordt begeleid door Daan Van Speybroeck/prof. dr. Wilem Daal. Meer informatie is verkrijgbaar bij Van Speybroeck, tel. (024) 361 27 26.
Persberichten van de Katholieke Universiteit Nijmegen kunnen ook worden geraadpleegd via Internet, in de hoofdrubriek 'Nieuws' van het campusinformatiesysteem op www.kun.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie